Kétszer is meghosszabbították a határidőt

6 órája

Tettyei romok: még mindig dolgoznak az állagmegóváson

Nyár közepe óta két alkalommal is meghosszabbította a polgármester a tettyei palotarom korábban omlásveszély miatt elrendelt állagmegóvási munkálatainak határidejét. Jelen állás szerint a kivitelezőnek október végig van ideje dolgozni a tettyei látványosságon.

Bama.hu

Áprilisban számoltunk be arról, hogy az ikonikus tettyei helyszín északi fala előtt egy kisebb részt elkerítettek, majd a kordonra „Omlásveszély!” feliratú táblát helyeztek. Csütörtöki helyszíni látogatásunkkor a kordon helyére már az épület északnyugati sarkától egy mintegy 25 méter hosszú kordon került, amely már nem az azóta feltehetően elhárított omlásveszélyre, hanem „csupán” hulló vakolatra figyelmezteti az arra járókat.

tettyei
Tettyei romok - áprilisi állapotok.

Még dolgoznak a Tettyei romokon

Ottjártunkkor egyébként négy munkás dolgozott a tettyei műemléken, akik közül ketten az északnyugati saroknál vakoltak. Azt, hogy a munkálatok már az állagmegóvásnál tartanak, két – egy nyár közepi és egy a napokban közzétett – polgármesteri határozat is bizonyítja.

Az első dokumentumban a városvezető még a 2023-as önkormányzati vis-maior-keretből finanszírozott állagmegóvási munkák első ütemének határidejét hosszabbította meg szeptember 30-ig. A második polgármesteri határozat pedig ezt a már kitolt céldátumot módosította október 30-ig.

Mint ismert a Tettyén az 1500-as évek elején Szatmári György pécsi püspök épített palotát, amelyet a török megszállás alatt derviskolostornak használtak. Az épület már a török kiűzése során is megsérülhetett, de a közelben álló lőpormalom felrobbanása még nagyobb pusztítást végzett benne. 1897-ben a veszélyesnek ítélt részeit szétrobbantották, így jöttek létre a ma is ismert Tettyei romok.

Kulturális események a kultikus tettyei helyszínen

Pécs nevezetessége korábban olyan kulturális eseményeknek adott otthont, mint a Pécsi Szabadtéri Játékok, vagy a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT). Az idei húsvét virágvasárnapján pedig Jézus Krisztus szenvedéstörténetét megelevenítő szabadtéri misztériumjátékot tartottak a helyszíne. A tettyei passió a bibliai eseményeket ezúttal Jézus jeruzsálemi bevonulástól feltámadásig mutatta be a Bólyi Keresztény Színjátszó Közösség.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában