Egy rossz döntés

Bama.hu

A pórul járt „mellékszereplő” közlekedők feje felett rendre a „másvalaki” felirat jelent meg az ütközés előtt, majd a reklám végén ugyanez a baljós jelző került addig a magára a szerencse kegyeltjeként tekintő kerékpáros „főhős” feje fölé is, és durva vészfékezés hangjai hallatszottak. 

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adataira hivatkozva számoltunk be arról, hogy fél év alatt tizenegy halálos kimenetelű közlekedési baleset történt a vármegye útjain. Rögtön januárban az egész országot megrázta a komló buszbaleset, amelyben egy fiatal lány vesztette életét. Májusban Szalántánál, júniusban Nagypeterdnél történt két-két ember halálát okozó ütközés. 

A közúti közlekedésben vannak védhetetlen szituációk, amikor az ember teljesen kiszolgáltatottá válik az elemeknek, a körülményeknek. Ilyen helyzet például, amikor féktávon belül, azaz a járműtől csupán néhány méterre ugrik ki egy vad az autó elé. Azonban a KSH adatai arra is rávilágítottak, hogy a vármegyében 2024 első felében történt 264 baleset túlnyomó része, 94 százaléka a járművezetők hibájából következett be, jellemzően a sebesség nem megfelelő alkalmazása és az elsőbbség meg nem adása miatt. A jelen közlekedési gyakorlatban tapasztalható általános türelmetlenség miatt hasznos lenne, ha nemcsak „másvalakik” lennének körültekintőek, mivel sajnos egy rossz döntés elég a visszafordíthatatlan tragédiához.