Szomorú statisztika

2 órája

Tizenegy halálos áldozatot követeltek az első félévben a baranyai utak

Szomorú képet fest a baranyai közúti balesetek számsora, minden tekintetben romlott a statisztika a KSH legfrissebb adatai szerint.

Bama.hu

Májusban három személyautó karambolozott Szalántánál. Egy fiatal férfi és egy fiatal nő olyan súlyos sérüléseket szenvedtek a balesetben, hogy a helyszínen életüket vesztették

Fotó: Laufer László

Baranya vármegyében 2024. I. félévében 264 közúti közlekedési baleset történt, melyek során 352 személy sérült meg. Mind a balesetek, mind a sérültek száma emelkedett az előző év azonos időszakához képest, sorrendben 24, illetve 18%-kal.

A balesetek közül 65 végződött súlyos, 188 könnyű sérüléssel, előbbiek száma 13-mal kevesebb, az utóbbiaké 60 esettel több volt, mint 2023. I. félévében. 11 eset halálos kimenetelű volt, számuk az egy évvel korábbinál 4-gyel több.

Ittas állapotban 17 balesetet okoztak, 3-mal többet, mint egy évvel korábban. Arányuk (6,4%) az országossal megegyezett.

A közlekedési balesetek halálos áldozatainak száma 5-tel, 14 főre nőtt, a súlyosan sérülteké (78 fő) 8-cal kevesebb, a könnyebben sérülteké (260 fő) 57-tel több volt, mint egy évvel korábban.

A balesetek túlnyomó része, 94%-a a járművezetők hibájából következett be, jellemzően a sebesség nem megfelelő alkalmazása és az elsőbbség meg nem adása miatt.

Sajnos a 2024-es év nem kezdődött jól. Január végén halálos buszbalesetről adtunk hírt. Komló és Kisbattyán között, egy helyi járatú autóbusz a jeges úton megcsúszott és az árokba, az oldalára borult. Az autóbuszban a gépjárművezető mellett három utas tartózkodott, akik közül az egyik a baleset következtében kizuhant az ablakon és a busz alá szorult. A fiatal lány életét sajnos már nem tudták megmenteni. 

Hírportálunk arról is beszámolt, hogy májusban három személyautó karambolozott Szalántánál. Egy fiatal férfi és egy fiatal nő olyan súlyos sérüléseket szenvedtek a balesetben, hogy a helyszínen életüket vesztették.

Júniusban Nagypeterd térségében ismeretlen okokból tért át a másik sávba egy autó, majd frontálisan ütközött egy nyerges vontatóval. A balesetben két személy vesztette életét. Meg nem erősített információink szerint a személyautó két utasa hunyt el. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában