Az ország legjobb dinnyéje, a vajszlói, az ormánsági a miénk!

Bama.hu

Vannak örök dilemmák: vörös- vagy fehér bor, világos vagy barna sör, görög- vagy sárgadinnye? Utóbbival kapcsolatban bárki bármelyik fajtát preferálja is, a nyár elengedhetetlen részét képző, szomjoltónak is beillő gyümölcsből, szinte biztos, hogy egyetért az alábbi, egy mezőgazdász által még a biotechnológia felfutása előtti korban megfogalmazott kérdéssel, vagy inkább vággyal. A vörös húsú gyümölcsben ugyanis egy dolgot ki nem állhatott az illető: a magokat. Ezért – mint mesélték – dinnyeevés közben gyakran hangoztatta, hogy keresztezni kellene a dinnyét és a bolhát, így maguktól kiugranának a magok.

Ha őszinték vagyunk, a magokkal járó kellemetlenséget talán kibír a kedves vásárló. Sőt, ahogy a baranyai agrárkamara a pécsi belvárosban tartott hagyományos évi dinnyepromóciós napján tapasztaltam még többet is. Gyakran hangoztatott megállapítás, hogy drága a dinnye. De szerencsére van rá igény, és kereslet is. Érdemes feltenni a kérdést: mihez képest drága a dinnye? Szinte pont annyiba kerül belőle egy kiló, mint egy gombóc fagylalt – állapította meg még tavaly a Rittlinger József, az agrárkamara vármegyei vezetője, majd rámutatott, hogy a termelőknek számtalan munkaórát és járulékos költséget jelent a dinnyetermelés. Az ágazatot sújtó nehézségek ezt a szektort sem kerülik el. Idén ráadásul még az extrém meleg és szárazság is súlyosbította a helyzetüket. Itt, Baranyában tehát nem árt tudatosítani, hogy az ország legjobb dinnyéje, a vajszlói, az ormánsági a miénk!

Egy időben a Balaton-part visszhangzott a mozgó dinnyeárusok hangjától Dinnyét, Melone, Dinnyét! - kiáltották. No, akkor melyiket is? Mindkettőt!