Hirdetés

2 órája

6 dolog, amire érdemes figyelni a beltéri ajtók kiválasztása során

Amikor elérkezik a beltéri ajtók cseréjének ideje, nincs egyszerű dolgunk. Olyan darabokat kell választanunk, melyek stílusa illeszkedik a lakáséhoz, emellett azonban ezek a nyílászárók számos fontos feladatot is ellátnak, hiszen biztosítják a megfelelő hang- és hőszigetelést, gondoskodnak a biztonságunkról és a családtagok privát szférájának tiszteletben tartásáról. Mivel a kérdést érdemes alaposan megfontolni, az alábbiakban összefoglaljuk a legfontosabb szempontokat.

PR cikk

Forrás: 123rf.com

1. Stílus

A beltéri ajtó alapvetően meghatározza otthonunk kinézetét. Ezt a nyílászárót naponta többször használjuk, és még gyakrabban tekintünk rá, így rendkívül fontos az, hogy illeszkedjen a lakás belső teréhez, annak stílusához. Más megoldásra van szükség egy modern, bohém vagy éppen skandináv stílusban berendezett otthonban: a minimalizmus jegyében az egyszerű, letisztult vonalvezetés az ideális választás, míg egy klasszikus hatású otthonban jól mutat a díszített, intarziás fa ajtó is, így elsőként ezt a kérdést gondoljuk át.

2. Anyag

Ez a kérdés szorosan kapcsolódik az elsőhöz, a mai modern megoldásoknak hála azonban már nem mondhatjuk azt, hogy a műanyag ajtó csakis a modern, a fa pedig kizárólag a klasszikus stílusú otthonokban mutat jól.

Az utóbbi anyag jellemzője hogy tartós, remek hang- és hőszigetelő, ráadásul igen elegáns is, azonban gyakran ez lehet a legdrágább megoldás. Az MDF-ből készült nyílászárók a megtévesztésig hasonlítanak a fára, azonban olcsóbbak annál; az üveg biztosítja a fény szabad áramlását, de kevesebb magánszférát biztosít, a műanyag pedig amellett, hogy szinte semmilyen törődést nem igényel, már szinte minden színben és mintával megvásárolható.

3. Nyitási irány

Erre a kérdésre sokszor nem gondolunk előre, és csak akkor derül ki, hogy rosszul választottunk, amikor megtörtént a nyílászáró beszerelése. A tér lehető legjobb kihasználása szempontjából azonban nagyon fontos a nyitási irány átgondolása, hiszen egy apró helyiségben komoly problémát okozhat egy, a szoba jó részét elfoglaló ajtó. Kisebb lakásokban megfontolhatjuk a toló- vagy harmonikaajtó beszerelését is, melyek biztosan nem akadályozzák majd otthonunk rendeltetésszerű használatát.

4. Zárak felszerelése

Lakásunk biztonságáról elsősorban természetesen a bejárati ajtó és az ablakok gondoskodnak, ez azonban nem jelenti azt, hogy a beltéri ajtó esetében nem fontos a zárhatóság. A fürdőben vagy a hálószobában sokszor komfortosabban érezzük magunkat, ha biztosan tudjuk, hogy a családtagok nem nyitják ránk az ajtót, a gyerekszobában viszont éppen annak megelőzése a fontos, hogy a kicsik véletlenül bezárják magukat.

5. Karbantartási igény

Egyáltalán nem mindegy az sem, hogy a választott nyílászáróinkkal utóbb mennyit kell foglalkoznunk. A fa ajtók időnként felületkezelést igényelnek, a műanyag változat azonban akár évtizedekig is helyt állhat bármilyen karbantartási munka nélkül, így ezt a kérdést is érdemes megfontolni. Ha gyermekeink vannak, azzal is számolnunk kell, hogy az ajtók sérülhetnek és koszolódhatnak, így ebben az esetben könnyen takarítható és valóban strapabíró modelleket célszerű választanunk.

6. Várható kiadások

Egy lakásfelújítás során általában csak az előre meghatározott költségvetés keretein belül mozoghatunk, ezért fontos szempont a választott beltéri ajtó ára is. Természetesen érthető, hogy szeretnénk egy kicsit faragni a kiadásainkon, azt azonban ne felejtsük el, hogy nyílászárókat hosszú távra vásárolunk, ha pedig azt szeretnénk, hogy az ajtóink hosszú évekig kiszolgáljanak minket, néha érdemes egy kicsit mélyebben a zsebünkbe nyúlni.

Mindenkinek más válik be

Mindannyian különbözőek vagyunk, így eltérőek az igényeink is. Éppen ezért lehetetlen választ adni arra a kérdésre, hogy melyik a legjobb beltéri ajtó, ezt a kérdést mindenkinek magának kell eldöntenie. Fontoljuk meg a választásunkat; ha a fenti szempontokat figyelembe vesszük a vásárlás során, biztosak lehetünk abban, hogy nyílászáróink meg fognak felelni az elvárásainknak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában