Sportcsarnok

2 órája

Ezt nem hiszed el: ezért nincs internet a sportcsarnokban!

Hova tűnt az internet, miért nem tudok hívást kezdeményezni, képet, videót küldeni? Több olvasónk is panaszkodott már arra, hogy a pécsi Lauber Dezső Városi Sportcsarnok falai között elenyésző a sávszélesség – amely egyébként a sajtósok dolgát is gyakran megnehezíti.

Tóth Dávid

Jártál már úgy, hogy éppen készítettél egy fantasztikus Insta-sztorit, de nem tudtad posztolni a pécsi sportcsarnokból? Utána jártunk, hogy mi okozhatja a problémát. 

Lauber Dezső Városi Sportcsarnok
Remekül sikerült a sportcsarnok szigetelése, de ennek a mobilhálózatok nem örülnek

Rejtély a sportcsarnok körül, vagy csak ennyire jó a szigetelés?

A Lauber Dezső Városi Sportcsarnok valóságos Bermuda-háromszögként nyeli el a sávszélességet, megnehezítve ezzel az éppen esedékes mérkőzésről való tudósítást a sajtó munkatársai számára.  Az épületből kilépve gond nélkül használható a mobilinternet, ám a csarnokban a sebességmérő elenyésző értékeket mutat. 

A felújítás az oka

A napokban végzett méréseink egyértelműen bizonyították, hogy a mobilhálózat szinte köddé válik a sportcsarnokba lépve: míg az épületen kívül közel 90 mb/s sebességgel hasított az internet, addig odabent jó, ha 6-7 mb/s állt rendelkezésünkre, hogy internetezzünk. 

Ottjártunkkor sikerült beszélnünk a sportcsarnok műszaki munkatársával, aki kérdésünkre elmondta, hogy a felújítás óta tapasztalható ez az anomália, őt például van, hogy telefonon lehetetlenség elérni a csarnokban. 2024 elején adták át a felújított Lauber Dezső sportcsarnokot, a renoválás alkalmával sor került a nyílászárók cseréjére, valamint új hő- és vízszigetelést kapott az épület. Energiatakarékos LED-sorok kerültek a plafonra, s napelemek a tetőre, megújították a fűtési, illetve szellőzőrendszert.

A megoldás nyomában

A mérési adatainkkal a Yettel Magyarország Zrt.-hez fordultunk, elmondásuk szerint az ő lefedettségi térképükön nincs vakfolt a sportcsarnok környékén. Előálltak azonban egy megoldási lehetőséggel, amely nagyobb üzleti ügyfelek számára elérhető a mobilszolgáltatóknál. Egy speciális, szakember által felszereltethető, beltéri jelerősítő egység jelentősen javíthatja a hálózatot a legjobban szigetelt helyiségekben is. Ez a lakossági ügyfelek számára nem elérhető szerkezet, valamint egy kültéri, tetőre elhelyezett antenna is megoldást kínálhat a sportcsarnok üzemeltetőinek a mobilhálózat stabilizálására.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában