Postabontás

2024.05.27. 19:30

A bányász múltra emlékezett Komló

Wald Kata

Fotó: Löffler Péter

Hagyományőrző bányásztalálkozó volt május 24-25-én Komlón. Ez a találkozó a 14. volt, hisz csak 2011-ben kezdődött. Eléggé megfogyva voltunk, de mégis az emlékhely előtti kis teret megtöltve emlékeztünk a bányászmúltra. A bányászat az 1896-os évektől felemelte, várossá tette Komlót – a város az ország egyik legfontosabb ipari területe lett. A szilvási városrészről letekintve látszik a völgyben az Anna-akna és környéke, amely első volt a bányászat terén. Látszik Újtelep, amelyet 1912-ben kezdtek el építeni. Összesen 98 csodálatos családi ház. Látszik a régi villamoserőmű, ami villamosáramot termelt a bányászatnak és a falunak. Az erőmű környékén épült fel a Szent Imre telep a két világháború közt. A második világháború után rettentő szükség volt a kokszolható szénre, mely a dunaújvárosi vaskohászat alapeleme volt. Újra nőtt Komló lakossága.

1948-tól épült ki Kökönyös és Kenderföld, majd Dávidföld, Somág és Szilvás. 1973-ban a földgáz erős csökkenése miatt árrobbanás ált be az egész világon. Újra nőtt a bányászat szükségessége.

Újra lakásépítkezés kezdődött, hogy bányászokat tudjanak toborozni Komló területére. Az 1970-es évek végére elkészült a körtvélyesi lakótelep, majd legvégül 1977 és 1982 között 28 tízemeletes lépcsőház épült a belvárosban és Szilvásban és 3 más típusú tízemeletes lépcsőház Körtvélyesben. A város lakossága ekkor 32 ezer fölé emelkedett.

A hagyományőrző emlékezésen ez nem került szóba, de ez mind a múltunk. Köszönet a megjelenteknek, a tiszteletadóknak. Köszönet azoknak, akik ezt a hagyományt a 2000 és 2010 közti pangás után 2011-ben újrateremtették. Volt, és ma nyugdíjas szakszervezeti vezetőknek és Polics József polgármesternek, aki az újrateremtésért nagyon sokat tett.

Budaházy György, nyugdíjas bányász

Ha érdekeset látott, hallott, mondja el nekünk! A 06 30/3511-111-es számon várjuk hívását minden hétköznap 8 és 16 óra között.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!