Kultúra

2012.01.11. 17:48

Nem egyszerű kitűnni a magyar kortárssal

Varga Rita festőművész és a kortárs képzőművészet menedzsere. Azt mondja, nála e kettő nem válik el egymástól: mindegyik az alkotás része.

Méhes Károly (Dunántúli Napló)

Aki egyszer kiállításokat szervez, az már utána mindig?

– Van benne valami. Végül is, ez a szakmám. A Király utcai Crazy Curator című tárlat, ami január 27-ig látható, a szlovák biennáléval való kapcsolatnak köszönhető.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] „Olyan, mint a főzés, csak itt szakemberek, művészek kiválasztása folyik”
[/caption]

– Tehát nem tétlen. De vajon miképp élte meg a Hattyúház lassú kimúlását?

– Tragikusan. Kilenc évünk volt benne, bár még mindig nem adtuk fel teljesen. Amire máig büszke vagyok, hogy a Médiagyár keretében 2004-ben mi fedeztük fel a Zsolnay-gyárat mint művészetileg újra hasznosítható helyszínt. És jelentős esemény volt a Temporary City is, amikor a belvárosban tíz ingatlant töltöttünk meg külföldi partnergalériák anyagával. És persze említeni kell a rezidensprogramot is.

– Saját maga is fest – illetve csak festene? Hogyan viszonyul egymáshoz az effektív művészi munka és a szervezés?

– Festek, illetve dolgozom bizonyos témákon, amikor csak tudok, vagy van hozzá műtermem. Kétségtelen, hogy a szervezés időigényes. Ezért nem is úgy teszem fel a kérdést, hogy az egyik vagy a másik a fontosabb-e. Egyszerűen az ügyintézést, a projekteket is alkotói tevékenységként fogom fel. Olyan mint a főzés, csak itt szakemberek, kurátorok, művészek kiválasztása, összeboronálása zajlik.

– Mennyire vevők ma a magyar kortársra? Egyáltalán, van-e bármi jellemzője?

– Nem egyszerű dolog kitűnni. Velünk az utóbbi évtizedekben semmi „érdekes” nem történt, amire a művészet is reflektálhatott volna. Nem esett szét az ország, nem volt polgárháború, sem valós, sem bársonyos forradalom. Talán most ránk figyelnek kicsit, de hogy a jelenlegi helyzet művészileg hasznos tud-e lenni...?

Lassan már nem gyerek

Varga Rita 1973-ban született Szolnokon, ahogy magáról mondja: lassan már nem gyerek. Tolvaly Ernő keze alatt végzett a PTE Művészeti Karon. 2003 és 2011 között a Közelítés Egyesület egyik vezetőjeként működtette Pécs leginkább a kortárs alkotásokra figyelő galériáját. Saját műveiben az utóbbi időben az Ofélia-történetet, valamint a Zsanett- és Malina Hedvig-sztorikat dolgozta fel.

Méhes Károly (Dunántúli Napló) Lassan már nem gyerek

Varga Rita 1973-ban született Szolnokon, ahogy magáról mondja: lassan már nem gyerek. Tolvaly Ernő keze alatt végzett a PTE Művészeti Karon. 2003 és 2011 között a Közelítés Egyesület egyik vezetőjeként működtette Pécs leginkább a kortárs alkotásokra figyelő galériáját. Saját műveiben az utóbbi időben az Ofélia-történetet, valamint a Zsanett- és Malina Hedvig-sztorikat dolgozta fel. „Olyan, mint a főzés, csak itt szakemberek, művészek kiválasztása folyik” -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!