Közélet

2015.09.01. 15:02

Romváry Ferenc lett Pécs díszpolgára, a Punnany Massifot is díjazták

Címkék#Pécs

Színvonalas műsorral, kitüntetésekkel készültek a különleges alkalomra.

Katus Eszter (Dunántúli Napló)

A hagyományoknak megfelelően idén is szeptember első napján tartották Pécs Város Napját. Ennek részeként a Pécsi Nemzeti Színházban ünnepi közgyűlés vette kezdetét délelőtt 10 órakor. A meghívottak között Milan Bandic, Zágráb főpolgármestere is helyet kapott. Őt külön köszöntötte Páva Zsolt polgármester, aki az ünnepi köszöntőt mondta az eseményen.

A város első embere rámutatott, Pécsett erősen jelen van a kereszténység, amely meghatározza a város identitását is. Ez pedig fontos, hiszen a megfelelő alapok kellenek ahhoz, hogy Pécs tovább fejlődhessen. A hosszú távú cél az, hogy a város kulturális hatása érvényesüljön a környezetében és a határokon túl is. A kulturális építkezés mellett a gazdasági stabilitás, a helyi gazdaság megerősítése élvez előnyt, hiszen a kilencvenes évek óta, amikor a bánya bezárt, olyan igazán komoly ipari tevékenység, amely ezt pótolni tudta volna, nem indult. Szerencsére azért vannak erős helyi vállalkozások, amelyek számát a jövőben tovább növelnék.

[caption id="" align="alignleft" width="430"] A Punnany Massifot is díjazták (fotó: Löffler Péter)
[/caption]

Ugyanígy tennének a külföldi diákok létszámával is, Páva Zsolt szerint az ötezer fő a cél. A polgármester hozzátette, a jövőben több milliárd forintos támogatás érkezhet a városba, amit az elmúlt évek jó gazdálkodásnak köszönthetően fejlesztésekre költhetnek el. „A legmélyebb folyó hömpölyög a legkisebb zajjal” – zárta beszédét egy latin közmondással a városatya, utalva arra, hogy a csendes, de alapos munka mindig meghozza eredményét.

A városvezetés ezután számos kitüntetést adományozott az érintettek kiváló munkájának elismeréseként, míg a szünetekben többek között a Pécsi Balett előadását, vagy épp Boros Misi zongorajátékát élvezhették a résztvevők.

A város díszpolgára címet idén Romváry Ferenc vehette át, aki beszédében nemrég elhunyt feleségének, „jobbik felének” ajánlotta a díjat. A pécsi Modern Magyar Képtár egyik alapítója hangsúlyozta, bár már készül a „nagy csöndre”, szeretné megérni, hogy a „pécsi múzeum” hanyatlása megáll.

Az egyetem és a város élete összefonódik

A színházban magtartott városnapi ünnepségen is felmerült a kérdés, miért pont szeptember elsején ünnepli születésnapját Pécs. Páva Zsolt polgármester rámutatott: 1367. szeptember 1-jén kelt oklevelében engedélyezte V. Orbán pápa Nagy Lajos magyar királynak a pécsi egyetem megalapítását. A püspöki székhelyen felállított felsőfokú oktatási intézmény három fakultással kezdte meg működését, és rövid fennállása dacára egy új korszak kezdetét jelentette a magyar művelődésben. A polgármester elismerte, speciális dolog összekapcsolni egy intézmény és egy város születését, de Pécs esetében a kettő szinte elválaszthatatlan. Tréfásan hozzátette, egyik képviselőtársa annak idején, amikor el kellett dönteni, mely napot nevezzék ki a város hivatalos napjának, azért javasolta szeptember elsejét, mert akkor még jó az idő.

A díjazottak

Pécs Város Díszpolgára kitüntető cím - Romváry Ferenc, lelkiismeretes, fáradhatatlan gyűjtői tevékenységéért, életpályájáért

Pro Civitate díj
– Budavári Attila, orgonaépítő tevékenységéért
– dr. Németh Péter, tudományos és immunológiai diagnosztikai tevékenységéért
– Kleisz Zoltán vállalkozói, gazdaságfejlesztési tevékenységéért

Pro Communitate Díj
– Punnany Massif hip-hop zenekar, magas színvonalú zenei, előadói tevékenységükért
– Pécsi Rotary Klub, közösségépítő és fejlesztő humanitárius tevékenységért 
– Nyugdíjas Pedagógusok Barátság Kórusa, fáradhatatlan munkájukért

Városháza Emlékérem
– Tám László, fotóművészi tevékenységéért
-  Kínai Csaba (He Zhi Qiang), közéleti tevékenyséért
– Pécsi Zománcműhely Egyesület, képzőművészeti tevékenységükért
- dr. Varga Pál Józsefné, lakásgazdálkodási munkájáért
– Pálvölgyi István, lelkiismeretes munkájáért

Pécs Város Fiatal Tehetsége Díja, Márk Tamás-díj – Boros Misi, zenei pályafutásáért

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!