Közélet

2013.08.25. 17:16

Nem nyílnak „nemzeti italboltok”

Címkék#Pécs

A Dunántúli Napló értesülései szerint egyelőre biztosan nem alakítja át a kormány a szeszkereskedelem szabályozását, azaz nem nyílnak „szesztrafikok”.

Máté Balázs (Dunántúli Napló)

Ebben a kormányzati ciklusban biztosan nem változtatnak az alkoholkereskedelem szabályain, értesült lapunk kormányközeli forrásból. Úgy tudjuk, bár korábban valóban felmerült, hogy valamilyen módon szabályozzák a piacot, amelynek elsődleges indoka az állam bevételének növelése, és annak hatékonyabb tiltása, hogy fiatalkorúak is vásárolhassanak szeszes italokat, erre – elsősorban gazdasági megfontolásokból – végül nem kerül sor. Vagyis nem nyílnak „nemzeti italboltok”.

Információink szerint felmerült, hogy a koncessziós termékek körébe tartozhatnának az égetett szeszek, a hazai pálinkák, valamint a likőrök. A csírájában elvetélt, hivatalos köntöst sosem öltött gondolat vezérfonala az volt, hogy az állami monopólium révén az árusítási jogból, valamint a nagyobb kontroll miatt a fekete- és szürkekereskedelem visszaszorításából adódó többletbevételre tehetne szert a költségvetés.

A logikusnak tetsző érvelés azonban vélhetően megbukna: a koncesszió miatt várhatóan a szeszfélék ára is nőne, ami az adózott termékek iránti kereslet visszaesését eredményezhetné, ezzel szemben az adózatlan szeszek piaca tovább élénkülne. Ugyancsak csökkenthetné a keresletet a határmenti területeken a szeszturizmus feléledése.

---------------------------------------------------------------------------
Szavazzon a középső hasábban! Ön örülne neki, ha nemzeti italboltok nyílnának?
---------------------------------------------------------------------------

Úgy tudjuk, az állam mindezek miatt is más forgatókönyvvel szeretné elérni a már említett célokat. Egyrészt – s ennek jelei már látszanak – a korábbiaknál jóval hatékonyabban lépnek fel az otthon főzött pálinkák értékesítési tilalmának betartása érdekében, s fokoznák az üzletek ellenőrzését is, elsősorban azért, hogy megakadályozzák a fiatalkorú vásárlók kiszolgálását.

További részletek a hétfői Dunántúli Naplóban! A baranyai napilapra ITT fizethet elő!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!