Közélet

2012.12.14. 11:31

Mindenkinek igényelni kell a „bányászjáradékot”

Azok a rokkant bányászok, akiktÕl a felülvizsgálat után elvették járandóságaikat, visszakapják a pénzüket, de nem automatikusan.

K. E. I. (Dunántúli Napló)

Sajtótájékoztatót tartott csütörtökön délután Pécsett dr. Hoppál Péter országgyűlési képviselő, valamint a bányászokat képviselő szakszervezetek: a DBSZ, az MSZOSZ, a BÉKE és a Járadékos Bányászok Szakszervezete. A már ismert eredményen túl, amely szerint azok a rokkant bányászok, akiktől a felülvizsgálat után elvették járandóságaikat (a megyében nagyjából negyven ember érintett), visszakapják a pénzüket, az is kiderült, hogy mindez nem jár automatikusan.

Vagyis nekik és minden bányamunkásnak, akire korábban a 23/1991-es törvény vonatkozott, jelentkeznie kell a fent felsorolt szervezetek valamelyikénél, vagy a Nyugdíjfolyósítói Igazgatóságon adategyeztetés miatt. Dr. Hoppál Péter elmondta, mivel a bányákat bezárták, a bányászok nem rehabilitálhatóak, hiszen nem kaphatnának a szakmájuknak, végzettségüknek megfelelő munkát.

Főleg ez volt az a nyomós érv, amely meggyőzte a döntéshozókat az egészségkárosodási járadék kiterjesztéséről. Hozzátette, akik korábban a mindenkori öregségi nyugdíj háromszorosát kapták, jövőre (négy év után először) szintén részesülnek az emelésből, az özvegyi nyugdíj pedig 30-ról 60 százalékra emelkedik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!