Közélet

2013.03.26. 11:34

Az influenza után a calici- és a rotavírus is támad Baranyában

Címkék#Pécs

Az elmúlt nyolc év egyik legkomolyabb járványidőszakán vagyunk túl.

Hajdu Zs. (Dunántúli Napló)

A szakemberek véleménye szerint a sok megbetegedésben valószínűleg a szélsőséges időjárás is szerepet játszott, hiszen a tízfokos hőingadozás gyengítette az immunrendszert, ugyanis sem az öltözködéssel, sem a védekezőképességgel nem tudunk ilyen gyorsan alkalmazkodni.

Dr. Kiss Gabriella, a Baranya Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének járványügyi osztályvezetője elmondta, az utóbbi nyolc évben nem volt ilyen magas intenzitású járvány a megyében, ugyanis az influenzaszerű betegségben szenvedők száma 100 ezer lakosra vetítve 958 fő volt.

Az influenzavírussal egy időben más kórokozók is jelen voltak és sok, lassan gyógyuló vagy szövődményes légúti megbetegedést okozott, ilyen a légúti óriássejtes vírus, az adeno-, corona-, nátha-, parainfluenza vírusok, és a tüdőgyulladást is okozó Chlamydia, Mycoplasma baktériumok.

Hasmenéses panaszok

Dr. Szabó András háziorvos elmondta, a gyermekek, a serdülők és fiatal felnőttek voltak a legfogékonyabbak az influenzaszerű megbetegedésekre. Az elmúlt hetekhez képest ugyan csökkent a rendelők forgalma, azonban a légúti kórokozókon kívül a hasmenéses megbetegedések is jellemzőek, ezeket elsősorban a calici, és a rota vírusok okozzák felnőtteknél és gyermekeknél is.

Kevesebb oltást kértek

A szakemberek szerint a tavalyi szezonhoz képest az oltóanyag-felhasználás az előzetes adatok alapján 10 százalékkal kisebb volt. Az idősebbek és a krónikus betegségben szenvedők nagy része most is kérte az influenza elleni védőoltást, azonban a fiatalok és a felnőttek már kevesebben. Az oltás hatásos volt, mert az összetevői megegyeztek a mintákból kimutatott vírusokkal.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!