Kék hírek, bulvár

2012.05.03. 10:20

Klórgáz miatt kiürítették az uszodát Komlón - több gyereket kórházba vittek

Ötven diákot, kilenc dolgozót és három pedagógust kellett kiterelni a sportközpontból, amikor klórgáz keletkezett. Tizenhét fiatalt kórházba szállítottak Pécsre, nekik senki nem szólt, hogy hagyják el azonnal az épületet.

K. E. I. (Dunántúli Napló) / bama.hu

Hatalmas felfordulás volt csütörtökön reggel nyolc, fél kilenc körül a komlói Sportközpontál. Az utakat lezárták, tűzoltó- és rendőrautók lepték el az épület környékét. Már levegőben terjedő maró, csípős szagból is sejteni lehetett, hogy valamilyen kémia vegyszer, gáz került a levegőbe, ezért küldenek el mindenkit az intézménytől.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Kiürítették a sportközpontot Komlón (fotó: Katus Eszter)
[/caption]

Ötven diák, kilenc dolgozó és három pedagógus volt a komlói Sportközpont épületében, amikor gázszivárgást jelentett a gondnok.

Az eset kapcsán tizenhét iskolást kórházba kellett szállítani, arról nincs információnk, hogy mennyi ebből az általános iskolás, és mennyi a középiskolás. (Korábbi információink még csak négy, majd hat gyerekről szóltak.) A Dunántúli Napló értesülése szerint a kórházba szállított gyerekek a Nagy László Gimnázium tanulói, testnevelés órájuk volt az épületben. Már az öltözőben tartózkodtak, amikor a gáz elszabadult. Valószínűleg nem jutott el hozzájuk a riasztás időben. A tanulók visszamentek a gimibe, és itt lettek rosszul, ekkor hívták hozzájuk a mentőket.

Sikerült telefonon utolérnünk Vámos Ágnest, a Nagy László Gimnázium igazgatóját, aki megerősítette, hogy nem négy, hanem hat fiatal lett rosszul, miután visszaértek az uszodából. Hányingerre, szorító érzésre panaszkodtak a mellkasukban, fájt a szemük és a torkuk. Azonnal kihívták hozzájuk a mentőket, akik a Pécsi Gyerekklinikára szállították őket. A legutóbbi információk szerint a gyerekek jól vannak, de ma megfigyelésre mindenképp benntartják őket. A diáklányok elmondták, az öltözőből jöttek lefelé, amikor maszkos tűzoltókkal találkoztak a lépcsőn, akik nem is értették, hogy lehettek még az intézményben a tanulók.

Az esetből nagyobb tragédia is lehetett volna, hiszen péntek reggeltől kézilabda mérkőzések és diákolimpia lesz a csarnokban, számos résztvevővel – bár ezek megrendezése most kérdésessé vált.

Információink szerint a csütörtök délutáni edzéseket már megtartják a Sportközpontban, mert sikerült teljesen kiszellőztetni az épületet. 

Értesüléseink szerint az általános iskolás gyerekeket már elvitték a játszótérről egy külön busszal, addig a vízmű biztosította számukra tiszta ivóvizet.

A komlomedia.hu munkatársának az egyik kórházba került diáklány így írta le a reggeli eseményeket: „Az öltőzőben voltunk még, és a tűzoltók csodálkoztak, hogy még itt vagyunk. Mondták, hogy gyorsan menjünk ki! Próbáltunk kimenni, de közben már folyt a könnyünk. Amikor kiértünk, láttuk, hogy már mindenki kint van! Pánikba estünk, hogy most mi lesz velünk! Felmentünk a suliban, de egyre rosszabbul lettünk, úgyhogy hívták a mentőt, és behoztak minket a kórházba. Ma még bent kell maradnunk megfigyelésre. Nem hallottunk vészjelzést. Senki nem is keresett minket. Se dolgozók, se tanárok, senki nem szólt!”

Az ÁNTSZ helyi illetékességi szerve már vizsgálja az eset körülményeit, tudtuk meg dr. Kassay Veronikától, a Baranya Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének vezetőjétől. Ha ugyanis vegyi anyagokkal kapcsolatos mérgezés történik, az érintett intézményt bejelentési kötelezettség terheli. A közfürdők esetében is a helyszínen vizsgálják az okokat a Szervezet szakemberei, akik megállapítják, történt-e mulasztás a vegyi anyagok tárolásánál, megszegtek-e valamilyen szabályt az uszoda dolgozói. A mulasztásért pénzbírság is kiszabható.

Az esetről a komlói polgármesteri hivatal adott ki sajtóközleményt, melyből kiderült, hogy elhárult a veszély. Pénteken lesz diákolimpia a létesítményben. További részletek a cikk alján!

Korábban írtuk:

Nagy Ildikó, az intézmény vezetője a Dunántúli Naplónak elmondta, a héten hozták a fertőtlenítőszereket, és véletlenül egy hypos flakon a sósavak közé került. Ma reggel a fertőtlenítésre készülve összeöntötték a kettőt, amiből azonnal klórgáz képződött.

Amint az illetékes ezt észrevetette, mindenkit értesített, a gyerekeket pedig rögtön kivitték az uszodából, ahol éppen úszásoktatáson vettek részt.

A klórgázról

Sósavval együttesen használva a hypo-t a klórgáz mellett hidrogén-klorid (HCl), azaz sósav gáz is a levegőbe jut, melyek egyenként is, de együttesen különösen súlyosan mérgező hatásúak, különösen zárt helyiségben alkalmazva. A klórgáz-mérgezés tünetei a belélegzett klórgáz koncentrációjától függnek. Enyhe esetben köhögés, nehézlégzés, orrfolyás, nyáladzás, könnyezés jelentkezik. Súlyosabb esetekben az első lélegzetvételnél a gége záróizmának görcse, görcsös köhögés, nehézlégzés, orrfolyás, nyáladzás, könnyezés mellett mellkasi fájdalom jelentkezhet, majd órák múlva tüdővizenyő alakul ki. Nagy koncentrációban belélegezve a gége záróizmainak és a hörgők izmainak azonnali és súlyos görcse miatt perceken belül bekövetkezhet a fulladásos halál.

Hat évvel ezelőtt műszaki hiba miatt a pécsi Bánki Donát Általános Iskola egyik helyiségében sósav került a szennyvízvezetékbe, s ezután klórgáz árasztotta el a szomszédos helyiségek légterét. Fél évvel később olimpikon sportolók is edzettek a medencében - köztük Jakabos Zsuzsa is - amikor az ANK uszodájában keletkezett klórgáz. A vizsgálat során 2006-ban rögzítették, hogy nem történt emberi mulasztás az akkori eset kapcsán. Jakabos még egy héttel az eset után is köhögött a klórgáztól.

Adatok és egy kis történelem

A klór gáz formában mérgező hatású, 1 mg klór szaga már érződik 1 liternyi levegőben.

- 15 mg/L erősen kaparja a torkot.

- 30 mg/L köhögési és fulladási rohamot okoz.

- 60 mg/L rövid idő alatt fulladáshoz vezethet.

- 500 mg/L fölötti mennyiség azonnali halált okoz.

A klórgáz a szem nyálkahártyáján kicsapódva sósavoldatot képez, irritálja, súlyos esetben károsítja a szemet. A szájüreg és az orrüreg nyálkahártyáján kiválva létrejövő savas oldat égési sérüléseket okoz. A tüdőbe jutó klórgáz kicsapódik a hörgőcskék nedves felszínén. A képződő sav roncsolja a léghólyagokat.

Az I. Világháborúban vegyi fegyverként alkalmazták a tömény klórgázt, amely a legsúlyosabb esetben halált okoz, a mérgezett személyt saját, tüdejébe áramló testnedvei (vér, nyirok) miatt fellépő fulladás öli meg.

Forrás: Wikipedia

Elmúlt a veszély a komlói uszodában

Holnap már kézilabda diákolimpiai elődöntőt tartanak a sportlétesítményben

Ma dél körül már 0,2 ppm volt az uszoda levegőjének klórgáz-koncentrációja, amely bőven a 0,5-es határérték és a 2 ppm-es mérgezési érték alatt van. A szennyezés forrásánál is csak 0,8 ppm-et mért a tűzoltóság, de az érintett helyiségeket már kiszellőztették, a veszély teljesen elmúlt. Az épületben a mai napra tervezett programokat elővigyázatossági szempontok miatt már délelőtt lemondták, de holnaptól minden a megszokott rendben zajlik a komlói uszodában.

- Teljes mértékben szeretném megnyugtatni a lakosságot és az érintetteket, hogy a komlói uszodában bekövetkezett baleset miatt a veszély végérvényesen elmúlt, az épület akár már ma délután használható lenne - nyilatkozta Mayerhoff Attila, a létesítményt üzemeltető Komlói Fűtőerőmű Zrt. vezérigazgatója. – Vizsgálatot folytatunk annak kapcsán, hogy a baleset tényleges okait felderítsük. Az eddig ismert tények, amelyeket meg tudok erősíteni, hogy kezelői hiba miatt a fertőtlenítés során sósav helyett hipo került az egyik tartályba. Az anyagok keveredése miatt azonnal elindult a klórgáz-képződés, ami elárasztotta az uszodát és az azzal kapcsolatos helyiségeket. Amint munkatársunk észlelte a tévesztést, jelentette azt a feletteseinek, valamint vízzel hígítani kezdte a keveréket. A tűzoltókat is egyből értesítettük, valamint megkezdtük az épület kiürítését. Mire a tűzoltók a helyszínre érkeztek, már kivétel nélkül minden munkatársunkat és kisdiákot az udvarra menekítettünk, akik előtte a szennyezett levegőjű helyiségekben tartózkodtak.

A baleset során az épületben semmilyen műszaki kár nem keletkezett, de többen orvosi ellátásra szorultak a nap folyamán, akik belélegezték a gázt. A mentőszolgálat információi szerint 17 főt láttak el – közöttük mindössze 1 felnőttet –, aki 5 gyermekkel a helyszínen maradt. A többieket kórházba szállították. Feltételezhető, hogy több gyermeket csak azután vittek kórházba, hogy a helyszínről távoztak, mivel a pécsi gyermekgyógyászati klinika tájékoztatása szerint jelenleg 17 gyermeket látnak el a klinikán, akiknek kivétel nélkül rendkívül gyenge mérgezésük van, lényegében mind tünetmentesek. Őket minimum 24 órára megfigyelés alatt tartják.

- Rendkívül sajnálatos, hogy többeknél egészségügyi problémákat okozott a klórgáz belégzése – tette hozzá a vezérigazgató. - Bízom benne, hogy valóban csak átmeneti panaszokról van szó, és a gyerekek minél előbb felépülnek. Mivel az épületet kiszellőztettük, a tűzoltóság a szükséges méréseket elvégezte, az a továbbiakban teljes biztonsággal használható a komlóiak számára.

<!-- Klórgáz miatt kiürítették az uszodát Komlón - több gyereket kórházba vittek Ötven diákot, kilenc dolgozót és három pedagógust kellett kiterelni a sportközpontból, amikor klórgáz keletkezett. Tizenhét fiatalt kórházba szállítottak Pécsre, nekik senki nem szólt, hogy hagyják el azonnal az épületet. K. E. I. (Dunántúli Napló) / bama.hu Adatok és egy kis történelem A klór gáz formában mérgező hatású, 1 mg klór szaga már érződik 1 liternyi levegőben.

- 15 mg/L erősen kaparja a torkot.

- 30 mg/L köhögési és fulladási rohamot okoz.

- 60 mg/L rövid idő alatt fulladáshoz vezethet.

- 500 mg/L fölötti mennyiség azonnali halált okoz.

A klórgáz a szem nyálkahártyáján kicsapódva sósavoldatot képez, irritálja, súlyos esetben károsítja a szemet. A szájüreg és az orrüreg nyálkahártyáján kiválva létrejövő savas oldat égési sérüléseket okoz. A tüdőbe jutó klórgáz kicsapódik a hörgőcskék nedves felszínén. A képződő sav roncsolja a léghólyagokat.

Az I. Világháborúban vegyi fegyverként alkalmazták a tömény klórgázt, amely a legsúlyosabb esetben halált okoz, a mérgezett személyt saját, tüdejébe áramló testnedvei (vér, nyirok) miatt fellépő fulladás öli meg.

Forrás: Wikipedia Elmúlt a veszély a komlói uszodában Holnap már kézilabda diákolimpiai elődöntőt tartanak a sportlétesítményben

Ma dél körül már 0,2 ppm volt az uszoda levegőjének klórgáz-koncentrációja, amely bőven a 0,5-es határérték és a 2 ppm-es mérgezési érték alatt van. A szennyezés forrásánál is csak 0,8 ppm-et mért a tűzoltóság, de az érintett helyiségeket már kiszellőztették, a veszély teljesen elmúlt. Az épületben a mai napra tervezett programokat elővigyázatossági szempontok miatt már délelőtt lemondták, de holnaptól minden a megszokott rendben zajlik a komlói uszodában.

- Teljes mértékben szeretném megnyugtatni a lakosságot és az érintetteket, hogy a komlói uszodában bekövetkezett baleset miatt a veszély végérvényesen elmúlt, az épület akár már ma délután használható lenne - nyilatkozta Mayerhoff Attila, a létesítményt üzemeltető Komlói Fűtőerőmű Zrt. vezérigazgatója. – Vizsgálatot folytatunk annak kapcsán, hogy a baleset tényleges okait felderítsük. Az eddig ismert tények, amelyeket meg tudok erősíteni, hogy kezelői hiba miatt a fertőtlenítés során sósav helyett hipo került az egyik tartályba. Az anyagok keveredése miatt azonnal elindult a klórgáz-képződés, ami elárasztotta az uszodát és az azzal kapcsolatos helyiségeket. Amint munkatársunk észlelte a tévesztést, jelentette azt a feletteseinek, valamint vízzel hígítani kezdte a keveréket. A tűzoltókat is egyből értesítettük, valamint megkezdtük az épület kiürítését. Mire a tűzoltók a helyszínre érkeztek, már kivétel nélkül minden munkatársunkat és kisdiákot az udvarra menekítettünk, akik előtte a szennyezett levegőjű helyiségekben tartózkodtak.

A baleset során az épületben semmilyen műszaki kár nem keletkezett, de többen orvosi ellátásra szorultak a nap folyamán, akik belélegezték a gázt. A mentőszolgálat információi szerint 17 főt láttak el – közöttük mindössze 1 felnőttet –, aki 5 gyermekkel a helyszínen maradt. A többieket kórházba szállították. Feltételezhető, hogy több gyermeket csak azután vittek kórházba, hogy a helyszínről távoztak, mivel a pécsi gyermekgyógyászati klinika tájékoztatása szerint jelenleg 17 gyermeket látnak el a klinikán, akiknek kivétel nélkül rendkívül gyenge mérgezésük van, lényegében mind tünetmentesek. Őket minimum 24 órára megfigyelés alatt tartják.

- Rendkívül sajnálatos, hogy többeknél egészségügyi problémákat okozott a klórgáz belégzése – tette hozzá a vezérigazgató. - Bízom benne, hogy valóban csak átmeneti panaszokról van szó, és a gyerekek minél előbb felépülnek. Mivel az épületet kiszellőztettük, a tűzoltóság a szükséges méréseket elvégezte, az a továbbiakban teljes biztonsággal használható a komlóiak számára. Kiürítették a sportközpontot Komlón (fotó: Katus Eszter) -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!