Paralimpia

2024.08.29. 17:57

Megcsinálta! Konkoly Zsófia visszavágott és bajnok lett

A második idővel jutott a paralimpián a 400 méter gyors fináléjába Konkoly Zsófia, aki ott rá tudott tenni még egy lapáttal teljesítményére, s megszerezte második paralimpiai aranyát.

Kvanduk Bence

Fotó: Getty Images/Michael Reaves

Fantasztikusan kezdődött a 2024-es Párizsi paralimpia a PSN Zrt. - Pécsi Sportiskola kiválósága számára, hiszen Konkoly Zsófia rögtön az első számában aranyérmet szerzett. A fináléba az S9-es úszó 400 méter gyorson a második legjobb idővel jutott be, majd ott rátett még egy lapáttal, s 4:39.78-at úszva feljutott a dobogó legmagasabb fokára. Mögötte az ausztrál Lakeisha Patterson, illetve az olasz Vittoria Bianco csapott a célba. Előbbit nagyjából 4 tizeddel verte, utóbbit közel hét másodperccel.

Az első 200 méteren ausztrál riválisa volt jobb, több mint két másodperces előnyt dolgozott ki. A táv második felén azonban jó ütemben dolgozta le hátrányát, s az utolsó hosszon át is vette a vezetést. Nagy hajrája végén pedig győztesen csaphatott a célba. Ezzel második paralimpiai aranyát szerezte, Tokióban 100 pillangón lett első. Három éve egyébként ebben a számban épp Patterson mögött szerezte meg az ezüstérmet.

– Az volt az első gondolatom, hogy végre vége van. Nagyon elfáradtam – értékelt az úszás után Konkoly. – Felnéztem a kijelzőre, biztos akartam benne lenni, hogy ez nem csak valami elírás. Amikor láttam 200-nál, hogy mi ketten vagyunk elől, arra gondoltam, nem akarok még egyszer veszíteni ellene.

A PSN sportolói közül Konkoly legközelebb kedden a 100 méter hát előfutamában ugrik medencébe 9.45-kor. Iván Bence pénteken 9.56-tól 200 méter vegyesen harcol majd a döntőbe jutásért. Mocsári Bence vasárnap 8.15-től vesz részt a triatlon versenyben. 

Közben a PTE-PEAC boccia-versenyzője, Szabó Alexandra csatázik a csoportkörben, az első meccsét fölényesen, 6:0-ra nyerte német ellenfele ellen. Pénteken 17.00-kor játssza majd az utolsó meccsét a kvartettben a helyosztók előtt.

A Pécsi Vörös Meteor Sportkör úszója, Hotz Csenge jövő kedden az S10-es 100 méter pillangó előfutamában ugrik majd először medencében.

A szigetvári születésű Pap Biankának csütörtökön nem sikerült jól a bemelegítő száma, az 50 méter gyors úszás, nem jutott döntőbe. Legközelebb vasárnap 100 méter gyorson úszik majd 9.45-tól a fináléért.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában