Labdarúgás

2024.06.22. 09:30

Újra élet költözik a drávaszabolcsi pályára, a PMSC legendás hátvédje is tiszteletét teszi

A Hátsó Füves futballmentő túrának köszönhetően a jövő héten Drávaszabolcson törhet ki a futball-láz, ahol majd az Alsószentmárton vendégeskedik. Az ünnepi napon tiszteletét teszi a PMSC egykori legendás hátvédje, Toma Árpád is.

Móga Richárd

Forrás: nso

Fotó: Szabó Miklós

Az országban a hagyományos falusi futballélet visszaszorulása következtében 2000 óta negyedével csökkent a felnőtt férfi csapatok száma, ráadásul az utóbbi időben kiugróan sok egyesület megszűnt. Ennek apropóján a Hátsó füves-kiállításra építve egy mozgalom indult a környékbeli szunnyadó futballközösségek megtartása érdekében, a sportágban rejlő identitáserősítő, kohéziós értékek megőrzésére.

Újra élet költözik a focipályára.
Újra élet költözik a focipályára.
Fotó: Szabó Miklós / Forrás: nemzetisport.hu

Az elmúlt esztendőben Felsőszentmárton került reflektorfénybe. Az együttes 2016-ban végleg megszűnt, azonban helyi fiatalok, akik a sikerek éveiben talán még meg sem születtek, kaphattak egy kis darabot ebből az életérzésből. Az egykoron népszerű csapat a Hercegszántóval vívott újjászületési mérkőzést, népzenei kísérettel, tamburaszó és horvát dallamok mellett. A két fél csatája már akkoriban is igazi csúcsrangadónak számított, hiszen egy örökrangadóról van szó, a Szabad Föld-kupa két egykori győzteséről, a falusi futballagónia két áldozatáról. Végül az ünnepi és fordulatos összecsapás 5–4-es vendéggyőzelmet hozott, de valójában senkit nem érdekelt a végeredmény, ez a nap sokkal többről szólt.

Külön öröm, hogy Szolga József, a helybeli születésű és a felsőszentmártoni pályán nevelkedett horvát kisebbségi képviselő akkor elmondta, ha összejön tizenhat aláírás a lapon, amelyen a csapatba jelentkező, részvételüket megígérő fiatalok jelentkezését gyűjti, azonnal benevez a Baranya vármegyei III. osztályba. Hét esztendeje nyolc név sorakozott a papíron, a harmincfős játékoskeretből ennyien vállalták volna a stabil részvételt. Az induláshoz ez kevés volt, a bosszúsághoz viszont elegendő.

Két hónapja indult útjára a futballmentő túra 2024-es programsorozata, minden korábbinál több állomással és szélesebb országos helyszínkínálattal. Egy hét múlva, június 29-én viszont Drávaszabolcson törhet ki ismét a futball-láz, ugyanis a kezdeményezésnek köszönhetően az Alsószentmárton ellen megküzdhet a 2023/24-es szezon után megszünő együttes. Alsószentmárton sem a futballjáról híres. Hogy volt-e valaha szervezett futballcsapat a faluban, nehéz kideríteni, nagypálya bizonyosan létezett a faluvégen, annak helyén viszont mostanság rekortán borítású kispálya áll.

A várva várt találkozó majd 17 órakor kezdődik, a szünetben pedig a drávaszabolcsi fiatalok csillogtathatják meg tudásukat, akik a Bozsik-programban szerepelnek, majd a lefújást követően tizenegyes rúgó verseny is terítékre kerül.

Kulturális programként szolgálhat a helyi labdarúgó élet relikviáinak bemutatása, az esti órákban pedig következhet a felhőtlen mulatozás, a Drávaszabolcsi néptáncegyüttes, valamint az Alsószentmártoni zenekar kíséretében.

Az ünnepi eseményen egy diszvendég, a PMSC egykori legendás hátvédje, Toma Árpád is tiszteletét teszi.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában