Világjáró lett a pécsi szabadalom

3 órája

A pécsi találmány, a reform fuvolafej meghódítja a zenész szíveket tengeren innen és túl

A pécsi tervezők által szabadalmaztatott reform fuvolafej speciális kialakításának köszönhetően teszi könnyebbé, szebbé a fuvolajátékot. A Ceflute márkanéven ismert pécsi találmány nemzetközi helyszíneken hódít, de hamarosan Baranyában is új szakmai napon mutatkozik be.

Mohay Réka

Lakat Zoltán feltalálóval beszélgettünk, aki Horváth Tamással együtt találta fel a reform fuvolafejet és a benne lévő hangolódugót. Az innováció a különleges kúpos furat révén lehetőséget teremt a hangminőség javítására, így a zenészek számára új dimenziókat nyit meg. A pécsi találmány az utóbbi időszakban egyre nagyobb népszerűségnek örvendett nemzetközi rendezvényeken.

pécsi találmány
Hódít a pécsi találmány

Lakat Zoltán és csapata tavasszal a tamperei fuvolaversenyen képviselték találmányukat, ahol az első helyezetteknek Ceflute hangolódugót adtak át. Ezt követően pécsi, majd szlovén fuvolafesztiválon is bemutatkoztak, ahol több művész, köztük Ulla Miilmann is felfigyelt a találmányra. A nemzetközi aktivitás folytatódik, hiszen a héten a svájci fuvolafesztiválra utaznak, itt Lakat Zoltán előadást is tart az innovációról, majd Pozsonyban is szakmai napon mutatkoznak be, ahol várhatóan helyi forgalmazásra is sor kerül. A találmányt már az Egyesült Államokban is meghonosították.

Költséghatékonyság és minőségi ugrás érhető el a pécsi találmány segítségével

Lakat Zoltán hangsúlyozta, a Ceflute hangolódugó beszerzése anyagi előnyöket is hordoz: a találmány egy ezüst hangszer esetében olyan szintre emeli a fuvolázást, mintha valaki tízszer drágább hangszerhez jutna hozzá. 

– Egy 2 millió forintos fuvola hangzását elérhetjük egy 200 ezer forintos fuvola „feljavításával” a szabadalom segítségével – fogalmazott a feltaláló.

A fuvolák árai egyébként igen széles skálán mozognak: Lakat Zoltán szerint 150 ezer forintért már lehet vásárolni kezdő fuvolát, de a valóban jó minőségű hangszer 200 ezer forint körül kezdődik. A profi fuvolák ára 1 millió forint körül indul, míg az arany fuvolák 8 millió forintnál kezdődnek – hozzátette, az aranyból készült hangszerek nem jobbak annyival, mint amennyivel költségesebbek, de sok művész számára ez presztizs kérdés, ezért is dönt az arany mellett.

Miben áll a pécsi fuvolás szabadalom különlegessége?

A Ceflute hangolódugó legfőbb előnye, hogy optimálisabb hangképzést biztosít. Ennek köszönhetően könnyebben és szebben szól a hangszer, több technikai lehetőséget kínál, és nagyobb dinamikát biztosít. Lakat Zoltán szerint több lehetőséggel bír, mint a hagyományos gyári hangolódugók. 

November 3-án Nagykozárban fuvolás szakmai napot szerveznek, ahol a résztvevők kipróbálhatják a találmányt, koncertek és szakmai programok várják őket. Az előzetes jelentkezéseket az [email protected] e-mail címen várják.

Lakat Zoltán elmondta, sokan vásároltak már Magyarországon is találmányukból, Szegeden például három arany hangolódugót használnak a szimfonikus zenekarban, a fővárosi Operettszínházban szintúgy.

A hagyományos gyártás kihívásai

Felmerülhet a kérdés, hogy miért nem alkalmazzák a hangszergyárak a Ceflute által bevezetett új technológiát. 

  • Lakat Zoltán kérdésünkre elmondta, a nagy fuvolagyárak eddig nem fektettek energiát abba, hogy kísérletezzenek új technológiákkal. A hagyományos módszereket alkalmazzák, s a hangolódugóban megszokott egyenes felület megmunkálása egyszerűbb, mint egy kúpos, speciális forma kialakítása. 
  • A gyárak inkább az ismert technológiákra támaszkodnak. Egyik nagy gyártót meg is keresték, melynek képviselője azt mondta, saját fejlesztő részlegük van, és az általuk kifejlesztett megoldásokat alkalmazzák, így nem vásárolnak külsős találmányokat. 
  • Ezzel szemben a CE Flute Kft. újítóként lépett a piacra, az általuk készített hangolódugó kúpos furata teljesen új megközelítést képvisel.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában