Új idők

4 órája

Erős kézzel fogják a várost és a polgármestert

Nagyon úgy fest, hogyha a változást akaró, zömében jobboldali képviselőkből álló új pécsi városházi többségen múlik, akkor a baloldali városvezető kénytelen lesz nem a szűk holdudvart, hanem sokkal inkább a város érdekeit szolgáló programalapú irányítást megvalósítani. Kérdés, hogy milyen jogkörök maradhatnak a polgármester kezében.

Bóka Máté Ciprián

A 2019-ben megválasztott baloldali városvezető koalíciónak októberben lejár a mandátuma, hamarosan teljesen új közgyűlési összetételben dolgozhatnak a pécsi városházán. A pécsi polgármester, Péterffy Attila az elmúlt öt esztendőben dolgozhatott úgy, hogy maga mögött egy részint csonkává vált, ám megfelelő többséget tudhatott. A nemzeti oldal szerint eddig belsős politikai alkukon keresztül, pozíciók elosztásával tudott egy rendszert maga mögött fenntartani, ezzel pedig egy szűk kört szolgált ki. 

Csizmadia Péter, Fidesz, Pécs., polgármester
Csizmadia: a közgyűlésnek lesz polgármestere, nem a polgármester számára lesz egy közgyűlés

Csizmadia Péter fideszes frakcióvezető hangsúlyozta, a szándékaik szerint a jövőben

  •  a megválasztott közgyűlésnek lesz polgármestere, 
  • nem pedig polgármesternek közgyűlése. 

A jogszabályok szerint ugyanis néhány törvényben nevesített esettől eltekintve a polgármesternek csak olyan jogosítványai lehetnek, amelyekkel a közgyűlés felhatalmazza. 

– A pécsi polgármesternek több mint 100 különböző felhatalmazást adott a közgyűlés, köztük volt olyan is, amellyel kétszázmillió forintos értékhatárig dönthetett pénzügyi átcsoportosításokról két közgyűlés között. Ráadásul úgy, hogy nem volt korlátozva, hogy hányszor teheti ezt meg. Tehát milliárdok sorsáról dönthetett egyedül – mondta a nemzeti oldal politikusa. 

Erős bizottságok

A döntéseket a megválasztott képviselőknek a közgyűlésen és az erős bizottságokban kell meghozni, a polgármester pedig a közgyűlés egyik tagja, képviselői jogkörökkel, illetve a ráruházott felhatalmazással. Azért is szavaztak a pécsiek az új többségre, hogy a korábbi helyzeten változtassunk és arra is fogjuk kérni a közgyűlési tagokat, hogy ebben legyenek partnereink. 

– emelte ki Csizmadia Péter. 

Így állnak össze

A 25 fős testületben a Fidesz-KDNP-ÖPE szövetségnek 11 mandátuma, a baloldaliaknak (Pécs Jövőjéért Egyesület-DK-MSZP-Jobbik-Momentum-Forum Sopianae, illetve a Péterffy Attila Pécs Jövőjéért Civil Egyesület) 10 mandátumuk van. Az MKKP, a Mi Hazánk, a Mindenki Pécsért Egyesület és a Tiszta Kezek Egyesület pedig egy-egy képviselőt küldhet a közgyűlésbe.

Csizmadia Péter hozzátette: az önkormányzati törvény is nevesíti, hogy a polgármesternek alapvetően képviselői jogkörei vannak azontúl, hogy levezeti az üléseket.  A lényegi, érdemi munka a jövőben a közgyűlésen és a testület által megválasztott bizottságokban zajlik majd  – fogalmazott. 

Az is látható, hogy 2019 óta a komolyabb jogkörökkel rendelkező gazdasági bizottságban is szocialisták és dk-sok voltak többségben, mindezt kiegészítette a szocialista kapcsolatokkal rendelkező, külsős alpolgármester, Ruzsa Csaba is. A régi szocialista körökre és Gyurcsány Ferencre mondtak nemet a pécsiek – fogalmazott. 

A polgármester feladata ez lesz

A jogszabály szerint a képviselő-testület többek között a feladatkörébe tartozó közszolgáltatások ellátására – jogszabályban meghatározottak szerint – költségvetési-, gazdálkodó-, nonprofit- és egyéb szervezetet alapíthat, illetve ebből a célból szerződést köthet. A képviselő-testület – amennyiben törvény kivételt nem tesz – kinevezi ezek vezetőjét is. A közgyűlés dönt a rendeletekről, a szervezeti és működési szabályzatról, a vezetői megbízásokról. 

A polgármester legfontosabb feladata elősegíteni a képviselők munkáját és képviselni a közgyűlést. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában