A láthatatlan fény

2024.09.15. 14:40

A Netflixen szerepeltek a pécsi mamutmaradványok

Meglepő érdekességre hívta fel a figyelmet a pécsi Janus Pannonius Múzeum Természettudományi Múzeum a közösségi oldalán.

Bama.hu

Forrás: Janus Pannonius Múzeum

Mint írták, a birtokukban lévő pécsi mamut maradványait a Netflixen is láthatták a nézők. A tárgyi emlék a párizsi Nemzeti Természettudományi Múzeum gyűjteményének része volt A láthatatlan fény című minisorozatban. „Most viszont itthon van a pécsi JPM Természettudományi Múzeumban, és bárki közelről is megnézheti” – írta a közgyűjtemény.

A pécsi mamutlelet-együttes részét képző agyarról a múzeum korábban egy hosszabb ismertetőt is közzétett az oldalán, amelyben az 1928-ban Fehérhegyen feltárt 15-20 ezer éves maradványokról azt írták, hogy az akkoriban Közép-Európa egyik legnagyobb agyarleletének számított.

A mamutagyarok némelyike becslések szerint akár a 4-4,5 métert is elérhette, összehasonlításképpen az afrikai elefánt átlagos agyarhossza 1,8-3 méter. Ezt a baloldali agyart azonban a homokbányában dolgozó munkások szétverhették, mivel az nyolc darabból állt. a leírások szerint. A jobb oldali agyar valamivel rövidebb volt (3100 mm), ebből egy hosszabb darabot sikerült megmenteni – az eredeti kétharmadát –, ma is ez a darab látható az állványon. Ez körülbelül kétharmadnyi agyar a teljes agyar középső és alapfelé eső darabja. A baloldali agyart is sikerült helyreállítani a múzeumi raktárban őrzött darabjaiból.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában