Bama.hu videó

2024.08.06. 17:40

Papp József szeretne nyomot hagyni a nagyvilágban (galéria és videó)

Dél-Magyarországon, Baranya vármegye északi szegletében található egy közel 350 főt számláló település, Alsómocsolád. Három évvel ezelőtt Papp József keramikus itt vásárolt egy 100 éves vályogházat, dupla garázzsal, amit műteremmé alakított át.

Czeczon Enikő

Egyszer-kétszer tévútra vitt minket a navigációs rendszer, de végül megérkeztünk Alsómocsoládra, ahol egy szépen felújított épületnél várt minket Papp József. Még be se léptünk a kapun, de már a kihelyezett házszám is egy műalkotás volt.

Papp József, keramikus, Aalsómocsolád
Az élet hozta úgy, hogy Papp József keramikus lett
Fotó: Laufer László

A telek kapuján a Kerámia kert és szoborpark tábla hirdette, hogy valami különleges vár ránk. Igazunk is lett, hiszen a gondosan rendbe tett kertben elismert szobrászok alkotásai díszelegtek, valamint három magas ágyás – szintén a művész kezemunkáját dicséri –, amelyekben szépen növekedtek a paradicsomok és a paprikák. Az itt tett sétánk során Papp József elmesélte, hogy Marosvásárhelyen született, apja szobrász-keramikus volt, és 1990-ben családjával áttelepült Magyarországra, pontosabban Miskolcra, majd következett Baja, Sopron, Fertőszéplak, Lánycsók, s legutóbb Alsómocsolád.

– A kertben látható szobrok a barátaimtól származnak, de saját műveim is láthatók itt – mesélte a keramikus, aki a Kőszeg című művére hívta fel a figyelmünket, ami egy kőbe ütött szög, rajta a következő szöveggel: „Megborzongott az Isten a mocsoktól, ami e Földön nőtt, s fájdalmas dühében a kőbe szeget ütött.”

A kert után megcsodálhattuk a műtermet, ahol Papp József társával, Mona Vintan keramikussal dolgozik együtt. A falakra és a posztamensekre helyezett alkotások szemet gyönyörködtetők, de meg tudtuk, hogy 50 legszebb munkájuk épp Dunaszerdahelyen és Kőszegen van kiállítva.

– Gyerekként engem sosem érdekelt a kerámia, inkább fociztam. De az élet úgy hozta, hogy mégis ezzel kezdtem el foglalkozni

 – mesélte Papp József.

A munkák magukért beszélnek, Mona Vintan egy nagyon szerény és érzékeny ember, akinek ezt alkotásaiban is fel lehet fedezni. Aprólékos, türelmes munkát igénylő virág minták díszelegnek az általa készített darabokon, amiknek különlegessége, hogy agyagból készülnek. Ezen sokan meg is lepődnek, mert egy szirom vékonyságú elem ezen matériából való elkészítése nagyon nehéz, sokak szerint lehetetlen. Mona 20 éven át dolgozott Gyulafehérváron, a porcelángyárban, ahol a kreatív részlegen porcelánvirágokat készített.

Papp József Baján kezdett el kerámiázni. Pályája elején a konyhában kisebb plasztikákat készített, ám egy kiállítás alkalmával az összes alkotását megvásárolták, és ezután kezdett el komolyan foglalkozni ezzel a hivatással. Az első fontosabb egyéni kiállítása 1993-ban volt Baján, azóta közel 100 tárlata volt 6 országban.

Papp József Civil Porszemként is hivatkozik magára

Két éve Mona Vintannal állítanak ki. Eddig Gyulafehérváron, Nagykanizsán, Dombóváron, Csíkszeredában, Dunaszerdahelyen, s Kőszegen mutatták be alkotásaikat. Agyagkonstruktőri hivatása mellett Civil Porszemként is említi magát Papp József, hiszen tábort vezetett, autista egyesületnek segített, kiépített egy testvérvárosi kapcsolatot Baja és Marosvásárhely között, létrehozott egy közlekedési mozgalmat, ami a Párbeszéd az utakon nevet viseli. Könyvet adott ki szülővárosáról, Mú­zsák fellegvára címmel, 2002-ben pedig Pro Urbe díjat kapott szülővárosában. Hetvenévesen pedig még mindig vannak tervei alkotótársával. Szeretne nyomot hagyni a nagyvilágban, értéket teremteni, amire büszke lehet majd fia és unokái.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában