Luxus-gyalogátkelőhely

12 órája

Megint a Kürt utcánál szívtak a pécsiek, de még nincs vége

Rájár a rúd a pécsi Kürt utcára, hiszen alig egy éve is ugyanitt araszolhattak dugóban az autósok, majd ismét forgalomkorlátozás volt az utcában, nemrég egy vízvezeték javítása miatt szívták a fogukat az erre közlekedők: Hamarosan a 40 milliós, luxus-gyalogátkelőhely munkálatai is megkeződhetnek itt.

Bóka Máté Ciprián

Finoman szólva sem egyszerű errefelé a közlekedés

Fotó: Kovács Liliána

Még a nyáron történt egy komolyabb csőtörés az Ifjúság útján, ami miatt gödör tátongott itt, aztán a javítás után azt visszatömedékelték és kapott egy betonréteget is. Ezzel nem is volt probléma – bár voltak ekkor is elégedetlenkedők –, hiszen előfordulhat csőtörés, csakhogy a beton száradási, kötési ideje is úgy tűnt, valamiért tovább tart ezen a szakaszon, ráadásul nem is igazán sikerült jól, hiszen néhány nap leforgása után már elkezdett bomlani. 

A nap, majd az eső, illetve az autós és buszos forgalom megtette a hatását, és hatalmas kátyúk keletkeztek végül, a megoldás, az útjavítás, vagy a végső aszfaltréteg helyett inkább a gödröket körülbástyázták forgalomterelő táblákkal. Mindennek pedig az lett a következménye, hogy brutális dugókat alakítottak a Kürt utcán, hiszen ezzel a kereszteződésben a kanyarodást sikerült megakadályozni. Szerdán aztán hozzáláttak az aszfaltozáshoz.

„Iskolakezdés utánra” időzítették

A Tettye Forrásház megkeresésünkre közölte, hogy az ideiglenesen helyreállított hibahely „iskolakezdés utánra” ütemezett végleges burkolatképzését kezdte meg a Tettye Forrásház Zrt., amihez kapcsolódóan kerültek ki a terelő táblák, forgalomtechnikai eszközök. A területet az aszfaltozást követően szeptember 19-én 16 órától nyitják meg újra a forgalom előtt. 

Arra nem kaptunk választ, hogy az iskolakezdés, tehát szeptember 2-a után eltelt időszakban erre miért nem került sor. Mindenesetre az utcára az utóbbi időben rájár a rúd. 

Hónapokig szívtak itt

Évekkel ezelőtt ugyan vezeték felújítás miatt volt lezárva, tavaly pedig az elképesztően lassan elvégzett, Szigeti út pár százméteres szakaszának átalakítása miatt terelték ide a forgalmat. Ez pedig folyamatos araszolást, dugót okozott az utcában és környéken. Akkor azonban képtelen volt a baloldali önkormányzat arra, hogy a kivitelezőket gyorsabb munkavégzésre kényszerítse, sőt az eredetileg is már félévre tervezett munka befejezésére még egy hónapot adtak a cégnek. 

És nincs vége...

A Kürt utcában nem is olyan régen pedig nekiláttak az elektromos hálózat felújításának, ami miatt szintén korlátozni kellett a forgalmat. Ekkor egy szakaszon a járdát is felbontották, ami aztán új burkolatot is kapott. Csakhogy az átalakításoknak még nincs vége, hiszen ugyanitt épül majd meg a 40 milliós zebra is. 

Péterffy Attila polgármester sajtókapcsolati tanácsadója, a különböző lejáratásokban és személyeskedésekben élen járó Barabás Béla fizetett hirdetésben magyarázkodott, hogy mégis miért költenek el 40 millió forintot a gyalogátkelőhely létesítésére a kétsávos utcácskában, ahol még jelzőlámpa sem lesz. 

A baloldaliak azt állítják, hogy „felfestés előtt ki kell alakítani biztonságos átkelés körülményeit”, amihez „megfelelő szélességű” járdát kell építeni, ki kell váltani a járda alatti közművezetékeket is, és a csapadékvízelvezetést is meg kell oldani. Süllyesztett szegély is kell, valamint a gyengénlátók számára néhány méternyi speciális követ is el kell helyezni. Szerinte 15 méternyi hosszon 1,4 méter magas üvegkerítést is kell telepíteni. Ezek mellett egy lámpát is elhelyeznek, illetve 6 közúti táblát is kihelyeznek. Beszédes, hogy a szintén baloldali vezetésű fővárosban egy forgalmas belvárosi hatsávos úton jelzőlámpákkal ellátott, járdaszigetes gyalogátkelőhely kerül ennyibe, de még ott is sokalják ezt a pénzt.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában