Bama.hu videó

2024.08.02. 20:54

A roma holokauszt áldozataira emlékeztek

Czeczon Enikő

A roma holokauszt nemzetközi emléknapját a Cigány Világszövetség kongresszusa jelölte ki 1972-ben. 1944. augusztus 2-án éjjel az auschwitz-birkenaui koncentrációs táborban néhány óra alatt több mint 4300 romát gyilkoltak meg. 

Az európai cigányságból, egyes becslések szerint, mintegy 1,5 millió embert végeztek ki. Magyarországról több tízezer romát hurcoltak el, Baranyából 3000–4000 főre becsülik a bevagonírozottak számát. 

 

2004-ben a roma holokauszt hatvanadik évfordulójára a pécsi gyűjtőhely, a mai Pécs-Külváros vasútállomás közelében, a Lánc utca parkjában állítottak emlékművet, amelyet Horváth Zoltán Jenő roma szobrászművész készített.

2024. augusztus 2-án itt emlékeztek eme esemény 80. évfordulójára. Beszédet mondott Dr. Horváth János Sándor, a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság hivatalvezetője, valamint Schönberger András, a Pécsi Zsidó Hitközség főrabbija. Az eseményen jelen volt és koszorút helyezett el Csizmadia Péter, Fidesz pécsi városházi frakcióvezetője és Kővári János, az ÖPE-KDNP városházi frakcióvezetője is.  

 

A megemlékezésen műsort adott a Dosta Sas Egyesület nyári táborában részt vett gyerekek és a Chache Rom. A koszorúzást követően pedig Holokauszt a képzőművészetben - Kortárs roma/cigány festőművészek alkotásainak címen nyílt tárlat a Gandhi Gimnáziumban. 

 
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában