Népszerűség

2 órája

Több mint egymillió látogatót hozott az elmúlt tíz év

Elérte az egymillió főt a Pécsi Egyházmegye turisztikai célpontjait látogatók száma - a nagyközönség számára tíz évvel ezelőtt nyitotta meg a Pécsi Püspökség a város legismertebb építészeti jelképeit magába foglaló látnivalókat. A jubileumra ünnepséggel, nyereményjátékkal készülnek.

Wald Kata

Népszerűek a turisták körében a helyek

Fotó: KOVACS LILIANA

A Pécsi Püspökség 2014-től több lépésben nyitotta meg a nagyközönség számára az addig kizárólag egyházi célra használt, ám gazdag történelmi múlttal és kiemelkedő művészeti értékekkel rendelkező belvárosi épületeit a turisták előtt. Mostanra pedig elérték az egymilliós látogatószámot. 

A jeles évforduló alkalmából a Pécsi Egyházmegye szeptember 21-ére ünnepséget tervez, aminek részeként nyereményjáték keretében kisorsolnak egy aznap jegyet váltó szerencsés látogatót, aki a megtiszteltetésen túl egy különleges élményajándékkal is gazdagabb lesz. 

– Az eltelt tíz év egymilliót meghaladó látogatói száma öt kiemelt helyszín – a Székesegyház, a Gázi Kászim pasa dzsámija, a püspöki palotaegyüttes látogatható részei, valamint a Püspöki KincsTár és a Dóm Kőtár – között oszlott meg – részletezte a Pécsi Egyházmegyei Hivatal.  

– A vallásturizmus fontos helyszíne Magyarország egyetlen négytornyú székesegyháza. A bazilikának fontos szerep jut az egymilliós látogatószám megünneplésében is: szeptember 21-én a falai között kerül majd kisorsolásra és átadásra az élményajándék a szerencsés látogatónak

 - tették hozzá. 

Tájékoztatásuk szerint a Pécsi Egyházmegye eddigi turisztikai rekordéve 2016 volt, mintegy 130 ezer látogatóval. Akkorra datálódik a havi csúcs is: 2016 augusztusában 25 ezren, vagyis naponta több mint 800-an keresték fel az egyes turisztikai helyszíneket. A 2019-es lezárások után 2023-ra már újra meghaladta a 110 ezret az évente jegyet váltók száma, és idén is hasonló nagyságrendre lehet számítani. Érdekesség, hogy a látogatók közel egyharmada külföldi: túlnyomórészt európai országokból érkeznek, de sokan jönnek Ázsiából és Észak-Amerikából is.

Az egymilliós látogatói szám értékét tovább növeli, hogy a Covid-lezárások után szinte a nulláról indult a Pécsi Püspökség idegenforgalmának felélénkítése.

A pécsieknek ingyenes látogatási lehetőséget kínálnak 

Ingyenes látogatási lehetőséget kínál a vendégeiket kísérő pécsiek számára a püspökség évek óta  – a 2017-ben indított „Sz/Ékes Pécs” múzeumlátogatási programnak köszönhetően ingyenes a belépés a Pécsi Püspökség látogatható egységeibe minden pécsi lakos számára, aki bemutatja városát, elhozza vidéki, külföldi rokonait, vendégeit, partnereit. A Pécsi Püspökség a Szent László emlékévben indította a „Sz/Ékes Pécs” múzeumlátogatási programot, amelynek sikere azóta is töretlen. Cél, hogy a pécsiek büszkén mutathassák be vendégeiknek szeretett városuk értékeit. A püspökség - közlésük szerint – fontosnak tartja, hogy a megismerésnek ne legyen akadálya a belépődíjak ismételt és gyakori megfizetése. Ezért a pécsi lakcímkártya bemutatásával a pécsi lakosok látogatásai ingyenesek, ha vidéki, külföldi ismerőseiket, rokonaikat kísérik. A program részeként látogatható a Pécsi Székesegyház, a Dzsámi, a Püspöki Palota, és a KincsTár. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában