Pontkom

2024.07.30. 17:03

Funky mozgatja meg a fiatal zenészeket

Pécsen nem meglepő, hogy az élénk zenei kultúrában a fiatalok is helyet követelnek maguknak. Egy színes egyéniségekből álló, öttagú zenekar a funky világában találta meg hangzásvilágát.

Jusztin Levente

Forrás: Pontkom

A Pontkom egy egészen fiatal zenekar, amely 2023 őszén alakult. A névválasztás egy ötletelés eredménye, a legjobban ez tetszett meg a zenészeknek. A tagok mind gimnazisták, akik érdekes módon különböző stílusú zenét játszanak. A változatos ízlés sokoldalúságot biztosít a bandának.

A funkys dalaikat mind maguk szerzik

Dalaikat mind maguk szerzik, ami hatalmas szó egy ilyen fiatal együttestől. Szerencsésnek vallják magukat, hiszen a funky megengedi, hogy sokat improvizáljanak, ez ihleti őket a dalírásnál. A blues-rock és a jazz elemei is megjelennek zenéjükben. Repertoárukban az instrumentális zene van többségben, de folyamatosan bővítik énekes számokkal. A saját szerzemények mellett feldolgozásokat is játszanak. Zenéik alapját az ütős szekció adja, erre épülnek rá a pörgős basszus témák, melyet kiegészít a zongora. A zenék fő dallamvezetői, az ének mellett, a szaxofon és a gitár. Ez az öt hangszer egyvelege adja dalaik hangulatát.

Eddig három fellépésük volt, május 1-én Pécsett a Balokány ligetben mutatták meg magukat, majd egy jótékonysági koncertet adtak a pécsi Civil Közösségek Házában, valamint június 21-én színpadra álltak a helyi rendezésű MiniSzit Fesztiválon.

A zenekari tagok: Lackó Míra, Telek Sámuel, Telek Marcell, Pest Kende, Gaál Botond, Käsz András.

A funky stílusról

Amerikából származik a zenei irányzat, a hatvanas évek végén alakult ki. Az afroamerikai zenészek ötvözték a soul, a soul jazz és a blues elemeit, amit ritmuscentrikussá alakítottak át. A funkban így a dallamok és a harmóniák sokkal jobban háttérbe szorultak, a lényeg pedig a dob és a basszusgitár játéka lett (ez lett a groove). Komplex ritmusokkal teli a funky zene, ezért a ritmusgitár, a basszusgitár, a Hammond orgona és a dobok együttes ritmusjátéka határozza meg a dalokat. A fúvós hangszerek, mint például a szaxofon, trombita vagy harsona pedig kiegészíti a sajátos hangzást. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában