Felmérés

1 órája

Mennyire jó magyar nyugdíjasnak lenni?

Mire elég a nyugdíj, és mely országok nyugdíjasai a legelégedettebbek az életlehetőségeikkel az Unióban? Sokakban merül fel ez a kérdés. Utánanéztünk.

Mészáros B. Endre

Nincs okunk az idegeskedésre

Fotó: MW

Európában a legmagasabb havi átlagnyugdíjat Izlandon, Luxemburgban és Norvégiában utalják (mindenütt meghaladja a havi egymillió forintot az értéke), a legalacsonyabbat Albániában, Bulgáriában, Boszniában, és Törökországban, ahol nem éri el az összege a százezer forintot sem. 

Magyarország a középmezőnyhöz tartozik a 160 ezer forint körüli értékével, de összességében a kelet-közép-európai blokk leszakadóban van. A térségből egyébként nálunk csak a lengyelek, a csehek és a szlovének állnak jobban (200-250 ezer forintos átlagnyugdíjjal), de például a horvátok, a szerbek, a szlovákok, a románok mögöttünk találhatók. 

Az átlagnyugdíj azonban nem egyértelmű mutató, a pénz országon belüli vásárlóértéke, a kedvező adókörnyezet, a barátságos légkör, a vonzó lakóhely, a kellemes éghajlat, a tulajdon biztonsága, a közegészségügyi rendszer ugyancsak fontos tényező, hogy az idős ember jól érezze magát. Ezen paraméterekre  készült közelmúltban felmérés, és itt Svájc áll az élen, a top 10 listán pedig olyan országok szerepelnek még, mint Portugália, Ausztrália, Spanyolország, Kanada, Dánia, Hollandia, Svédország és Luxemburg.

S bár a mondás szerint a pénz nem boldogít, azért az átlagnyugdíjak a felsorolt országokban legalább 2-6-szor magasabbak, mint nálunk. Magyarország ezen a listán 45., ám javít a megítélésünkön, hogy ez a felmérés nem csupán az EU-ra, de az egész világra kiterjedt. Ráadásul  még számtalan dolog változtathat a megítélésen. Például sokat lendít hazánkban a nyugdíjasok helyzetén, hogy ingyen utazhatnak mindenféle tömegközlekedési eszközön, ami nemcsak a havi spórolásban, de az unokák, gyerekek kényelmes megközelítése révén az életminőségben is jelentős előrelépést eredményez. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában