Holokauszt Emlékév

2024.06.21. 16:40

A pécsi és baranyai zsidóság deportálásának 80. évfordulójára emlékeznek

A Pécsi Zsidó Hitközség szervezésében valósul meg a "Pécs 1944-2024 Holokauszt Emlékév", mely a pécsi és baranyai zsidóság deportálásának 80. évére emlékezik. A háromnapos program július 5-7. között zajlik majd. 

Mohay Réka

Fotó: Pixel-Shot

A rendezvény július 5-én, pénteken 16 órakor kezdődik emlékkiállítás megnyitójával a Múzeum Galériában (Káptalan u. 4.), ahol négy, Pécshez kötődő, Auschwitzban mártírhalált halt festőművész, Károly Ernő, Kellermann Emil, Király Lajos és Roder Judit, alkotásai lesznek láthatók. 18.20-tól emléktáblák avatása következik a Pécsi Zsidó Hitközség dísztermében. Bemutatják a soá-t megjárt tagokról, Weisz Zsuzsáról és a Szekeres családról készült emléktáblákat, valamint dr. Perls Ármin rabbiról készült tablót, aki negyedszázados pécsi munkássága során jelentős hatást gyakorolt a helyi hitéletre és közösségre

Este fél 7-kor szombatköszöntő istentiszteletre kerül sor a zsinagógában (Kossuth tér).

Július 6-án, szombaton 8.30-tól szombati istentisztelettel folytatódik a program a zsinagógában. 11:00 órakor kezdetét veszi a „Ezekért sírok én” tudományos konferencia a Pécsi Városháza dísztermében, ahol szakértők beszélnek a pécsi zsidóság történetéről.

Este 7 órakor a Pécsi Művészetek Házában (Széchenyi tér 7-8.) kerül sor a "Hagyaték" című színházi előadásra, mely az egyéni, családi és társadalmi traumákat és azok feldolgozásának módjait kutatja. 

Július 7-én, vasárnap 10 órakor kegyeleti megemlékezés és koszorúzás lesz a Pécsi Zsidó Temetőben (Szív u. 2.), a Mártírok Emlékművénél, majd koszorúzás az egykori gettó falán elhelyezett emléktáblánál (Mártírok útja 42.). 

Fél 12-kor gyászistentiszteletre kerül sor a zsinagógában. A rendezvénysorozat záró eseményeként 12.30 és 14 óra között "Az én holokausztom" címmel történetmesélés és moderált beszélgetés várja az érdeklődőket. Itt a Holokausztról elhurcoltak, azok leszármazottai és más érintettek személyes történeteit hallhatjuk.

A rendezvénysorozat minden érdeklődő számára nyitott.

További részletek a hitközség Facebook-eseményénél olvashatók.


 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában