Nem semmi!

1 órája

Ez aztán a különlegesség: egy halálfejes lepke járt itt!

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság központi épületének erkélyén Pécsett a Tettye téren egy termetes lepkére lettek figyelmesek az ott dolgozók. A szokatlan vendég egy halálfejes lepke volt, amely a nappali órákat az épület falán, a gerendák alatt töltötte.

Bama.hu

Különleges lepkével találkoztak a dolgozók

Fotó: MW

A Nemzeti Park hírlevelében azt írta, hogy a halálfejes lepke nagytermetű védett szenderfajunk, természetvédelmi értéke 10 000 forint. Rendkívül sok érdekes tulajdonsága van, többek között: vándorlepke, megfogva mind a hernyó, mind a kifejlett lepke cincogó hangot ad ki, a hernyó sokféle mérgező növénnyel, elsősorban burgonyafélék leveleivel táplálkozik, a kifejlett lepke mézet rabol a méhkaptárakból.

Az imágók nagy utat megtéve Észak-Afrikából érkeznek hozzánk április-májusban. Nálunk egyszer petéznek, az itt kikelő hernyókkal egészen novemberig találkozhatunk például burgonyaföldeken, ördögcérna- és fagyalbokrokon. Az Európában fejlődött lepkék ősszel délre vonulnak. A földben, maga készítette üregben bábozódva telel át, nálunk azonban nem bírja ki a hideg teleket.


 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában