8. hely

12 órája

Esterházy nyomdokain: remekelt a versenyen a pécsi diák

Gróf Esterházy János életében kellett elmélyedniük azoknak a diákoknak, akik a vele kapcsolatos Kárpát-medencei versenyben részt vettek. A pécsi Vasváry-Nádor Soma mintegy 300 résztvevő közül a 8. helyen végzett, s ezzel részt vehetett egy kiránduláson az egykori magyar politikus szülőföldjén.

Tóth Viktória

Néhány hete érkezett haza egy különleges kirándulásról Vasváry-Nádor Soma, a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnázium és Kollégiumának 12. osztályos diákja. Élményeiről hírportálunknak is beszámolt.

Vasváry-Nádor Soma, Esterházy
Vasváry-Nádor Soma (kék nyakkendőben) a verseny résztvevőivel
Fotó: Fiatalok a Nemzetért Alapítvány

Az egész egy tanulmányi versennyel kezdődött, amit a Fiatalok a Nemzetért Alapítvány, az Esterházy Akadémia és a  Charta XXI Egyesület szervezett Esterházy János mint példakép címmel. A  verseny első fordulójában egy esszét kellett írni a diákoknak Esterházy János életéről. Ám nem a megszokott, történelmi tanulmányok során megismert tényeket kellett beleírni. Az esszében a diákoknak személyes véleménnyel vegyítve kellett bemutatniuk Esterházy életpályáját és személyiségét, azt, hogy miért lehet ő követendő példa minden embernek.

A verseny második, döntő fordulójában a 10 legjobb esszét írt tanuló - 5 magyarországi, 3 felvidéki és 2 erdélyi diák - vehetett részt. A tanulók a Budapesten tartott döntőben 4 feladatban mérték össze tudásukat Esterházy János élete kapcsán, s ebben a fordulóban is az egyéni gondolatokon volt a hangsúly. Levelet kellett írni a politikus nevében, és olyan része is volt, hogy ki kellett állni a bíróság előtt Esterházy mellett. 

– Mind általános iskolában, mind gimnáziumban több történelmi versenyen is indultam. Az Esterházy Jánossal kapcsolatos verseny azért is volt nagyon szimpatikus, mert nem az volt a lényege, hogy bemagoljuk politikus életét, hanem sokkal inkább egy saját fantáziára és kreativitásra alapuló megmérettetés volt

 – kezdte Vasváry-Nádor Soma.

A döntőben Soma végül a 8. helyezést érte el, s ezzel lehetőséget kapott részt venni egy kiránduláson Esterházy János szülőföldjén, Felvidéken. Az Esterházy János Akadémia székhelyére, Martosra vezetett az útjuk, a pécsi diák Kövér Lászlóval, az Országgyűlés elnökével is találkozhatott egy fórumon, melyen a szlovákiai magyar kapcsolatokról, a nemzeti összetartozásról volt szó.

A döntős diákok a felvidéki kiránduláson

– Ellátogattunk Alsóbodokra is, az Esterházy János Zarándokközpontba, ahol a politikus ereklyéit is, és az ő hagyományát is őrzik, illetve itt található a nyughelye is.  Hazaindulásunk előtt volt még egy szentmise és egy mélyebb elbeszélés Esterházy János életéről és haláláról – számolt be emlékeiről a diák. – Függetlenül attól, hogy nagyon sokat készültem a versenyre, a kiránduláson nagyon sok olyan dolgot láttam, hallottam, ami új információ volt.

Vasváry-Nádor Soma jövőbeni tervei

Soma jogot szeretne tanulni miután leérettségizett, indul az OKTV-n is történelemből, emellett pedig sikerült elnyernie egy újabb pályázatot, ami a Magyar Nemzeti Levéltár versenye volt, témája a saját családtörténetéből szőtt értekezés. Október 22-én kapja meg az elismerést.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában