Pécs csatlakozott

9 órája

Új nemzetközi kulturális útvonalon a város

Első magyar helyszínként csatlakozott a Római Császárok és Dunai Borok Kulturális Útjához Pécs, azon belül is az ókeresztény sírkamrákat bemutató UNESCO világörökségi helyszínek. A több éves nemzetközi projekt fókuszában a tudásmegosztás és együttműködés áll, de szerveznek például fesztiválsorozatot is, valamint a tervek szerint 2026-ban Pécs ad otthont a Training Academy-nek, ahová a Duna régiót érintő Európai Kulturális Útvonalak vezetőit és képviselőit várják.

Bama.hu

Fotó: Kurka Geza Corey

A 2018-as év elején közép-európai kapcsolódási pontként Pécs városa és a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft., UNESCO világörökségi helyszíneivel első magyar helyszínként csatlakozott a Római Császárok és Dunai Borok Kulturális Útjához, amely az egyetlen, Európai Tanács által 2015-ben hitelesített délkelet-európai kulturális útvonal.

2024 januárjában az Európai Unió társfinanszírozásával megvalósuló Interreg Duna Transznacionális Program keretében elindult a #RomansWineDanube elnevezésű projekt, amelynek megvalósítandó tevékenységei és nemzetközi partnerei a Római Császárok és a Dunai Borút Európai Kulturális Útvonalhoz kapcsolódnak. 

A pályázat egyik célja egy római fesztiválsorozat létrehozása, mely több országban kerül megrendezésre a nemzetközi útvonal városaiban és településein, többek között Pécsett is. A projekt „kick-off” eseménye április 4-én és 5-én Nyíregyházán valósult meg. A nyitó találkozó célja volt, hogy a 13 együttműködő partner képviselői és szakemberi kitérjenek a projektben megvalósuló feladatokra, részletesen megismerjék a tevékenységeket és a projekt hosszú távú előnyeit.

A projekt májusi szakaszában az európai örökség felértékelődését vizsgáló kérdőíven és adatbázison dolgozott minden partner. A Pécsre és a régióra vonatkozó kérdőív és adatbázis kidolgozását a ZsÖK munkatársai fogták össze együttműködő partnereikkel, az Irány Pécs Nonprofit Kft.-vel és a Magyar Nemzeti Múzeummal. 

A kérdőív elemzését követően 9 európai régiót vizsgáló analízis készült, mely magában foglalja a Pécset és környékét jelentő régiót, beleértve a pécsi világörökségi helyszíneket. Ez a munkafolyamat és anyag nyerte most el a Kulturális Útvonalak Legjobb Gyakorlata (best practice) díjat a „Kutatás és fejlesztés” kategóriában az Európa Tanács 13. éves Kulturális Útvonalak Fórumán, amelyre szeptember 25-27. között került sor Visegrádon. 

További információk: https://www.zsokkft.hu/palyazatok/romai-csaszarok-es-duna-borutak-interreg-duna-regio-program
A projektről bővebben tájékozódni a hivatalos honlapon keresztül lehetséges: https://interreg-danube.eu/projects/romanswinedanube

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában