Mindegyik alapanyaga a szőlő

1 órája

Bor és kozmetikum: különleges termékpromóciót tartottak a Kossuth téren

A tavalyi után második alkalommal tartott borpromóciót a pécsi Kossuth téren a vármegyei agrárkamara. Bor, fehér és rozé, valamint a szőlő különféle alkotóelemeiből készült trendi étrend-kiegészítők és kozmetikumok kaptak figyelmet. Közös bennük, hogy mindegyik baranyai.

Balikó Gergely

20241115_Pécsen a Kossuth téren borpromóciót tartottak, érdekl?d?kkel, borból készült szépségápolási termékekkel, képen fontos emberek: Müllerné dr. Juhos Bernadett Baranya Vármegyei Kormányhivatal f?igazgatója, Rittlinger József NAK Baranya Vármegyei elnöke, dr. ?ri László Baranya Vármegyei Közgy?lés elnöke és Bélavári-Török Ágnes PTE Sz?lészeti és Borászati Kutatóintézetének munkatársa_Kovács Liliána_Pécs_DN

Rittlinger József, a NAK Baranya vármegyei elnöke az eseményen újságíróknak elmondta, hogy a mostani alkalmon bővült a kínálat a tavalyihoz képest. A PTE szőlészeti kutatójának idei borai mellett a Bock pincészet szőlőből készült termékeit is népszerűsítették. Ráadásul nem is keveset.

bor
Bor és kozmetikum - ugyanabból az alapanyagból.

A NAK standján csaknem egy tucat terméket, köztük kékszőlőmag-olajat, abból készült ajakápolót, illetve szőlőmagból és bogyóhéjból készült tablettát, kékszőlőmag-mikroőrleményt is lehetett találni. A tavalyi termékekhez képest újdonságot jelentett kékszőlőmag-olajos éjszakai arckrém, továbbá szérum, valamint az igen tetszetős csomagolásban kínált különböző szappanok is.

 

Bélavári-Török Ágnes, a szőlészeti kutatóintézet borásza arról beszélt, hogy a pénteki promócióra a 2024-es évjáratuk két jeles képviselőjét, a pécsi nemesítésű, jól bevált Zenit fehérbort, illetve a Pinot Noire és Kékfrankos fajták házasításával készült rozéjukat hozták. A Zenit sokrétű hasznosítási lehetőségeiről elmondta, hogy a fajtából reduktív, de akár késői szüretelésű fehérborok is készíthetőek, a fajta a pezsgőgyártáshoz is felhasználható. Szavai szerint mindkét tétel megfelel a fogyasztók legújabb elvárásainak, ugyanis trend, hogy újabban népszerűbbé váltak a fehér- és a rozéborok is.

Baranyai bor az ünnepi asztalon

Őri László, a Baranya Vármegyei Közgyűlés elnöke a megnyitón a NAK termékpromóciós eseményeinek céljának nevezte, ha a pécsiek, baranyaiak sokkal tudatosabban keresnék a kiváló minőségi helyi termékeket. Közeledik az advent és a karácsony, a családok már azt tervezik, hogy milyen ételek és italok kerülnek az ünnepi asztalra. Ezért – folytatta – arra biztatjuk, őket, hogy válasszák a helyi, baranyai termelők borait a különleges alkalomra, amelyek Őri László külön kiemelte a pécsi borvidékre jellemező Cirfandli fajtát.

Müllerné dr. Juhos Bernadett, a Baranya Vármegyei Kormányhivatal főigazgató-asszonya arról beszélt, hogy hivatala a számos módon segíti a helyi termelőket. Abból a szempontból is fontosnak nevezte, hogy a vásárolók helyi termékeket válasszanak, hogy azzal segítik az értékes helyi sajátosságok megőrzését is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!