Pénzbehajtás

6 órája

Kisgyermekes szülőkön kaszált nagyot a Biokom!

Hiába váltották ki a behajtási engedélyeket, mégis sorra büntette meg a baloldali önkormányzat cége a belvárosi óvodába, iskolába járó szülőket a szerdai szülői értekezlet ideje alatt. A baloldali cégvezető, Meixner Barna a bírságolós kaszálás kapcsán nem említett méltányosságot.

Bóka Máté Ciprián

Illusztráció.

Fotó: Éberling András

A Magyar Szocialista Párthoz közeli káderek egyik bástyájának is mondható a Biokom Nkft., hiszen annak élén az a Meixner Barna ül, akinek az apja, Meixner András korábban MSZP-s polgármester volt.  A "rokon fiú"  által irányított cég súlyos helyzetben van, hiszen az önkormányzat nagyjából közel kétmilliárd forinttal tartozik nekik, és nem tudni, hogy ez milyen hatással lesz a városüzemeltetésre, a közterületi kaszálás kifizetésére, tisztán tartására és a téli síkosságmentesítésre. Mindenesetre eddig nem tűnt úgy, mintha a Biokom Nkft. ügyvezetője nagyon kardoskodott volna az önkormányzatnál, többek között lapunknak sem nyilatkozott a témában.

bírság, kaszálás, biokom
Ment a kaszálás: sorra osztotta a bírságokat a Biokom! 

Ugyanakkor a pécsi polgárokkal szemben kőkeményen fellépett a cég. Az amúgy az elmúlt években a prémiumokkal együtt sok tízmilliót felmarkoló Meixner irányította cég sorra büntette meg az intézményekbe járó gyermekek szüleit szerda délután, miközben azok odabent szülői értekezleten voltak.

Méltányosság? Ugyan már: kaszálás

A balosok irányította cég részéről egyáltalán nem voltak tekintettel arra, hogy a szülők rendelkeznek a védett övezetre szóló behajtási engedéllyel, amelyet amúgy rendszám alapján is rögzítenek. A cég honlapja szerint védett övezetbe "a bölcsődés, óvodás, általános iskola alsó tagozatos gyermekeknek az intézménybe, illetve az intézményből történő szállítására kedvezményes gyermekszállítói behajtási-várakozási engedéllyel rendelkező személy az intézmény üzemelésének napjain a szükséges időre, de legfeljebb 30 percig" hajthat be. 

A szülők közül többen is értetlenül álltak a történtek előtt, hiszen ha túl is lépték ezt az időt – vagy az órák rosszul voltak beállítva – a szülői miatt, nem követtek el olyan súlyos cselekményt, hogy azért fejenként 13500 forintot vasaljanak be rajtuk. Meglátásuk szerint akár figyelmeztetésben, vagy méltányossági eljárásban is részesülhettek volna. 

Másokat perelgetnek, büntetnek, de ha kérdezik őket, akkor hallgatnak

Mivel nem egyedi esetről van szó, a szülők úgy érezhetik, hogy egyszerűen utaznak rájuk az ellenőrök. Ezért az amúgy a kritikus újságírót – nyilvánvalóan elhallgattatása érdekében –  előszeretettel beperelgető Meixnertől meg is kérdeztük, hogy: 

  • Milyen jogalap szerint írták rá a büntetőcetlikre, hogy nincs engedélyük, miközben volt engedélyük?
  • Mi az oka annak, hogy láthatóan éppen a szülői értekezlet alatt volt pénzbírságoló kaszálás? 
  • Esetlegesen a térfigyelő-kamerákon keresztül lesték meg a szülőket, hogy érdemes kimenni kaszálni? 
  • Mi lett volna ha méltányosságból intézkednek, nem pedig a pénzbehajtásra mennek rá? 
  • Vagy így akarják előteremteni a balos városházi barátaik által visszatartott pénz miatti kiesés ellentételezését?

Ezt mondja a Biokom

A baloldali cégvezető azt közölte, hogy önkormányzati rendelet alapján ellenőrzik a parkolást, majd hozzátette: a szóban forgó engedélyek a gyerekek oktatási intézménybe történő szállítását szolgálják. 

Meixnerék szerint erre "minden esetben felhívják az ügyfélszolgálati munkatársak a szülők figyelmét, amikor megvásárolják az engedélyeiket, és kiemelik, hogy szülői értekezletre, iskolai ünnepségekre, ahol a várakozás meghaladhatja a 30 percet ,nem használható az engedély, különös tekintettel arra, hogy minden órával ellátott engedély esetében szigorúan rendelkezik a vonatkozó jogszabály". 

A várakozás megkezdésekor a várakozás kezdő időpontját kell beállítani az engedélyhez csatolt órán, és tilos a várakozás megkezdését követően az óra állását megváltoztatni.

Még több pénzre tehetnének szert!

Ilyen, vagy hasonló iskolai rendezvényekre a rendelet lehetőséget biztosít az oktatási intézményeknek 50 db rendszám nélküli engedély vásárlására 1200 forintos darabáron, ami évente 5 alkalommal használható fel, és 150 perces várakozásra jogosít. Ez az engedély biztosítana lehetőséget a szülőknek a hasonló rendezvények ideje alatt a szabályos várakozásra.

A cég szerint a parkolási pótdíj számítására jogszabályi előírások vonatkoznak, ez alapján számolták ki a pótdíjat. Szerintük csak "három gyermekszállítói engedéllyel rendelkező autós kapott parkolási pótdíjat", miközben ennél több Mikuláscsomag volt látható az autókon. 

Van engedély, de nincs engedély

Elmondták, hogy a pótdíjazás okaként valóban a "nincs engedélye" került megjelölésre, de az ellenőr csak a rendszerben megadott sablonokkal tud pótdíjazni: "ilyen lehet a lejárt jegy, vagy érvénytelen engedély, de azokra a viszonylag ritkán előforduló esetekre, amikor a megadott várakozás megkezdésének időpontját több mint negyed órával megelőző ellenőrzés történik, nincs kiválasztható sablon". 

Azt is megjegyezték, hogy a Biokomnak nincs előzetesen információja arról, hogy a rendelet hatálya alá eső területen mely oktatási intézményben milyen iskolai rendezvény van, az ellenőrök feladata a teljes terület ellenőrzése. A közterületi kamerák adataihoz pedig nem férnek hozzá.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában