Gyanús biznisz

5 órája

Tanár küzd a pécsiek több százmilliós vagyonáért

Több százmilliós kár érhette a pécsi önkormányzatot, a pécsi polgármester helyett azonban egy pécsi civil küzd azért, hogy visszaszerezze a város a pénzt. A tanár a jog útvesztőjében is elmerült, hogy megvédje a várost a vagyonvesztéstől.

Bóka Máté Ciprián

Hétfőtől már civil egyesületnek sem tagja, a politikai pártokat pedig már rég otthagyta az a pécsi 65 éves férfi, aki jelenleg tanárként igyekszik érvényesülni Pécsen. Annak ellenére, hogy korábban még Péterffy Attila pécsi polgármester egyik programírója volt, mára már teljesen eltávolodott tőle, miután látta a városvezetői tevékenységét. Többek között azt a botrányos ingatlancserét, amit a volt Mandulás kemping és az egykori Bőrklinika esetében léptek meg 2022-ben. Feltáró cikkeinkben részletesen foglalkoztunk a témával és bár beszéltünk olyan ügyésszel is, aki ismerte a történetet és azt rendkívül gyanúsnak találta, de egyetlen egy hatóság sem volt hajlandó elindítani a nyomozást az ügyben. Erre csak azt követően került sor, hogy az immár csak középiskolai tanár Körömi Attila feljelentést tett. 

tanár, hűtlen kezelés
A tanár járt utána az ügynek, több száz millió kár érhette a várost - Fotó: Vemi Zoltan

Csakhogy a Pécshez,  a dél-dunántúli régióközponthoz közeli Tolna Vármegyei Rendőr-főkapitányság megszüntette a nyomozást a különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés ügyében, pedig a feljelentő szerint több százmillió forintos kárt okoztak Pécsnek; mindenesetre a nyomozóhatóság álláspont elsősorban a baloldali önkormányzat nézeteit tükrözte. 

Az igazságkereső tanár

Az egyesületi tagságaitól is megváló Körömi ezért beleásta magát a büntetőjogba és tapasztalt ügyvédjével a megszüntetésre válaszul nyújtott be felülbírálati beadványt, amit úgy kellett beadniuk, hogy a rendőrség számukra nem adta ki azt az állítólagos igazságügyi szakértői anyagot, amelyre alapozva a rendőrség képletesen ugyan, de rábólintott a csereügyletre.  

A felülbírálati beadványban kifejtik, hogy a törvény szerint a "helyi önkormányzat gazdálkodásának biztonságáért a képviselő-testület, a gazdálkodás szabályszerűségéért a polgármester felelős", tehát a polgármesternek vagyonkezelői kötelezettsége áll fenn, de egy döntésben a képviselők felelőssége is vizsgálható. 

Azt is kifejtik, hogy a csereszerződés gazdasági racionalitása az önkormányzat oldalán nem látható, hiszen a Mandulás kemping jelentős környezeti terhekkel is rendelkezik: vízbázis védőterület, ami a beruházásokat nyilvánvalóan bekorlátozza, továbbá helyi jelentőségű természetvédelmi terület.

Másrészről tudott volt, hogy a kempinget a korábbi tulajdonosa, az Amandula Kft. a számviteli törvény szerinti „valódiság” elve mellett csak 165 millió forint értékben szerepeltette, szemben a csereszerződésben írt nettó  795 milliós értékkel, ami 630 milliós különbözetet jelent a város kárára – közölte lapunkkal Körömi. Szerinte, nem vizsgálták hitelt érdemlően a csereszerződést megalapozó szakvéleményt, egyébként pedig átfogó, komplex igazságügyi szakértői véleményre, illetve a nyomozás folytatására lenne szükség. Ezt meg is jelölte a minap benyújtott felülbírálati kérelmében.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában