Október 10-ig lehet jelentkezni

1 órája

Pergetőverseny Malomvölgyben: várja a nevezéseket a Pécsi Horgász Egyesület

Harmadik alkalommal rendez műcsalival rablóhalazó horgászoknak megmérettetést a Pécsi Horgász Egyesület (PHE) a Malomvölgyi II-es tavon. A pergetőverseny október 12-én reggel fél nyolctól délig tart.

Bama.hu

Nagy versenyre készülnek a horgászok

Fotó: MW

A szervező PHE közölte, hogy a pergetőverseny szabályzatát és pontrendszerét úgy alakították ki, hogy csak a legsokoldalúbb és minden ragadozó halfaj műcsalis horgászatában jártas sporttársak győzedelmeskedjenek.

Pergetőverseny
Pergetőverseny: halszörnyek is horogra akadhatnak. Forrás: Pécsi Horgász Egyesület

Pergetőverseny: sokoldalúságra ösztönzik a résztvevőket

A pontrendszer és a fogások értékelése arra ösztönzi majd a versenyzőket, hogy többféle pergető módszert és felszerelést használjanak, hogy minden ragadozó halfajból tudjanak fogni lehetőség szerint legalább két darabot – írták a verseny ismertetőjében.

A nyílt nevezésű egyéni parti pergetőversenyre a Pécsi Horgász Egyesület Citrom utcai irodájában, továbbá a Megyeri úti Fish Master horgászboltban lehet október 10-ig.

A PHE kitért arra is, hogy a díjazás a nevezési szám függvényében alakul. Jutalmazásban részesül a legnagyobb-legkisebb halat fogó versenyző, illetve az első három helyezett.

Pergetőverseny: az alkalmazott módszerről

Az Epeca nevű horgászportál ismertetése szerint a pergetés egy olyan horgászati stílus vagy módszer, amivel a rabló halakat és a ragadozó halakat vesszik üldözésbe. Ilyenek például a csuka, harcsa, balin, süllő. Ezek csontosabb, keményebb szájú jószágok. Viszont pergetnek a domolykóra, jászra, márnára is, ők a mindenevő kategóriába tartoznak. 

A pergetés nevet valószínűleg onnan kapta, hogy vannak olyan műcsalik, amit ha eldobás, majd a vízbe érkezés után elkezdenek bevontatni folyamatosan tekerve az orsót, akkor azok pergő-forgó mozgást végeznek. Ez a vibráció, illetve villanó fény kelti fel a ragadozó halak étvágyát. Azért fogják megtámadni, mert össze fogják téveszteni egy bármilyen takarmány hallal, ami a vízben él.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában