Irány a pécsi vásárcsarnok!

2 órája

Erdei gombák: az ínség után itt a bőség időszaka

Az elmúlt másfél hétben, köszönhetően az időnként rendkívül csapadékossá váló időjárásnak, a pécsi vásárcsarnokban újra kaphatóak az erdei gombák. Lapunk annak is utána járt, hogy az erdei gombák kedvelői, ha friss áruhoz éppen nem jutnak hozzá, milyen forrásból pótolhatják e különleges konyhai alapanyagot.

Bama.hu

Gomba terén a kínálatra nem lehet panasz

Fotó: Löffler Péter

Pénteken egyértelműen az erdei gombák, az ízletes vargánya és a déli tőkegomba volt a sláger a vásárcsarnok gombaárusítására kialakított részén. Olyan árussal is beszéltünk, aki elégedetten újságolta, hogy több mint 10 kilogrammnyi erdei gombát vásároltak meg tőle, így ő nem sokkal délelőtt tizenegy előtt már be is fejezhette az árusítást aznapra.

erdei gombák
Erdei gombák a pécsi vásárcsarnokban

A szakellenőröknek is akadt dolguk, azonban ez alkalommal nem tolongtak tömegek a gombavizsgáló helyiség előtt, mint tavaly novemberben, amikor egy nap akár százötvenen is megfordultak ott. Azonban voltak többen is, akik kosarában a szakellenőrök a mérgező karbolszagú csiperkét azonosították.

Erdei gombák szedése után irány a gombavizsgálat

Virág Richárd, a pécsi vásárcsarnok gomba-szakellenőre arra hívta fel olvasóink figyelmét, hogy erdei gombák szedése után mindenképp keressék fel a gombavizsgálatot. Nem minden esetben a teljes gyűjtést, azaz ne mintaként vitt egy-egy darab gombát mutassák meg a szakértőknek, akik – mint kiemelték munkatársunknak – nem határozhatnak például fényképről sem.

Virág Richárd elmondta, hogy az erdei gombák gyűjtőinek érdemes tudni, hogy a jogszabály rendelkezése szerint személyenként fajtánként legfeljebb két kilogrammnyi mennyiséget szabad gyűjteni. Gombászatkor – jegyezte meg – arra is érdemes figyelni, hogy ép, egészséges példányok kerüljenek a kosárba, azaz semmiképpen se legyen a sérült, vagy itt-ott rohadt a konyhára szánt gomba.

Egyre-másra jelentek meg az erdei gombák

A szakértő tájékoztatásából kiderült, hogy az erőtejesen aszályos idő teljesen kiszárította az erdőket, így a legmelegebb évszakban gyakorlatilag nem bújtak elő a vadon termő, köztük erdei gombák. A rengeteg csapadékot hozó szeptemberi ciklon, valamint az utána következő felmelegedés azonban kedvezett az őszi gombák megjelenésének, az igazi szezon másfél hete indult be.

Virág Richárd szerint ahogy közelítünk a télhez, hamarosan megjelenhet a csoportos- és gyűrűs tuskógomba is. „A csapadék most adott, azonban hideg van, lehetne egy kicsivel melegebb” – utalt arra, hogy egyes erdei gombák megjelenéséhez hiányzik a megfelelő hőösszeg.

Ekkor jelent meg a nagy őzlábgomba, egyes csiperkefélék, valamint a laskagombák, előbújt a mezei szegfűgomba is, továbbá elfogadható mennyiségben a különböző vargányafélék is. A vásárcsarnokban kapható erdei gombák árairól infografikánkban ismertetünk pontos részleteket, annyi azonban elmondható, hogy míg az erdei gombák egyes fajtáinak ára valamennyivel magasabb lett, több tétel, köztük a déli tőkebomba a tavalyi áron kapható.

Erdei gombák: mit tehet, aki lemarad?

Azok, akik későn érkezve lemaradnának a vásárcsarnok adott napi kínálatáról akár akár a vendéglátóhelyeket kiszolgáló hazai nagykereskedő webshopjából is rendelhetnek erdei gombákat fagyasztott kilós kiszerelésben. A cég kínálatában cseh kucsmagomba, erdei vargánya és rókagomba, valamint mezei szegfűgomba található egészben és darabolt kivitelben is. E termékek kilónkénti ára jobbára 7700 és 5000 forint között mozog, nem úgy mint a fekete szarvasgombáé, amelyből a webshop adatai szerint egy kiló csaknem 130 ezer forintba kerül.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!