Segítőtárs

2 órája

Kutyajó a páciensek dolga a rendelőben

Az ember életében előfordulnak olyan periódusok, amikor szakember segítségére van szüksége mentális problémái megoldására. Sok esetben nem megy ez olyan könnyen, ezért gyakran hívják segítségül a kutyákat. Erről mesélt nekünk Hajdú Virág pszichológus, illetve arról, hogyan vonja be a munkába terápiás kutyáját, Lumost.

Jusztin Levente

Sokan bele se gondolnak, mennyit számít egy kutya jelenléte egy társaságban vagy egy foglalkozás során. Intuitív módon léteznek olyan emberek, akik késztetést éreznek arra, hogy megölelgessék a szőrös barátaikat. A fiatal pszichológus is pontosan így viselkedett, a kezdetektől fogva tudta, hogy egyszer kutyákkal fog foglalkozni. Elmondása szerint ő maga is kiegyensúlyozottabb a kutyusok környezetében, habár szülei sosem gondolták jó ötletnek a kutyatartást lakásban. Így fordulhatott az elő, hogy Lumos az életében az első kutyus.

kutyaterápia
Hajdú Virág hiszi, hogy a jövőben nem lesz meglepő egy terápiás kutya látványa.
Fotó: Dinchamion

A kutya lett a kedvenc munkatársa

Hajdú Virág pszichológusként dolgozik az Ormánság Egészségközpontban Sellyén. Az ambuláns pszichiátriai szakrendelőben, illetve az Egészségfejlesztési Irodában végzi a munkáját egyéni, illetve csoportos konzultációk formájában. Ebből kifolyólag adta magát a gondolat, hogy Lumos terápiás kutyaként az ő oldalán „dolgozzon”. A négylábúval idén júniusban szereztek terápiás kutya/felvezető végzettséget, ezt egy fél éves felkészülést követő temperamentum vizsga előzte meg.

A kutyus valójában már hat hetes korában megkezdte a munkát, amikor a gazdi először a kezébe vette, mivel a szeretet, a nevelés, a tanítás azóta a mindennapjaik része. Jártak kutyaoviba, alap- és középfokú kutyaiskolába az Ebtanodába, majd végül az ÉletHíd Segítőkutya Alapítvány tanoncaiként vizsgáztak terápiás párosként. Október óta pedig együtt dolgoznak az Ormánság Egészségközpontban.

Hazánkban még mindig furcsaság

A szakember azóta dédelgette álmát egy terápiás kutyusról, amióta pszichológiát kezdett tanulni. Korábbi tapasztalatai alapján egy négylábú társ a szorongásra és pszichés problémára gyógyír tud lenni. Mint szakember is hasonlóan vélekedik, de bármely probléma esetén alkalmazható az állatasszisztált konzultáció. 

A szomatikus megbetegedések (mozgásszervi zavarok, krónikus fájdalomzavar) szintén a kezelhető problémák közé tartoznak. A módszernek pedig a további csodás tulajdonsága, hogy bármely életkori csoport esetén sikeresen alkalmazható a csecsemőktől az idősekig.

Viszont Magyarországon még annyira nem terjedt el a terápiás kutyák alkalmazása egészségügyi intézményekben. Így jelenleg csak reménykedni tud abban, hogy a kutatási eredményeknek hála megváltozik ez a szemlélet, és több ember juthat hozzá állatasszisztált terápiához. 

A pszichológus addig is képzi magát és Lumost, hogyan tud hatékonyabban dolgozni egyéni pszichológiai konzultációk során a kutya és a gazdi.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában