Megszólalt a Magyar Közút Zrt.

2 órája

Kiderül, veszélyes marad-e a főút egyik szakasza

Korábban beszámoltunk arról, hogy milyen balesetveszélyes a felfestés a Pécs és Hird közötti útszakaszon. Most reagált a Magyar Közút Zrt. a kérdésünkre, hogy tervezik-e a veszélyt elhárítani.

Jusztin Levente

Ahogyan ezt korábban is megírtuk, a szakaszt szakemberek már vizsgálták, sőt, folyamatosan figyelik. Korábban hiába eszközöltek módosításokat, a veszély ugyanúgy fennáll. Több tényezőn múlik, hogyan tudják még veszélyesebbé tenni a forgalomban közlekedők a szakaszt.

veszélyes útszakasz
Veszélyes lehet bármelyik útszakasz, ha a közlekedési szabályokat nem tartjuk be.
Fotó: Löffler Péter

A veszélyt ismerik, nehéz a megoldás

A kérdéses helyszín környezetében tavaly forgalmi rend felülvizsgálatot tartott a Magyar Közút. Mivel a csomópontban különböző érdekű szempontok (forgalombiztonság és Murom lakóinak közlekedési kiszolgálása) ütköznek, egyeztettek a rendőrség és Pécs Megyei Jogú Város képviselőivel is. 

Az egyeztetés alapján akkor arra jutottak, hogy a balra kanyarodás megszüntetése az érintett térségnek jelentős útvonaltöbbletet eredményezne, ezért annak megtartása indokolt. Viszont egy besorolás rendjét jelző táblát helyeztek ki, amely szemléletesen ráerősít arra, hogy a belső sávból egyenesen és balra is lehet tovább haladni. 

A forgalombiztonság növelése érdekében korábban a belső forgalmi sávban a lehetséges balra kanyarodási lehetőséget jelző három darab, egyenes és a bal irányokat tartalmazó terelőnyíl burkolati jelek kerültek felfestésre. Ebből a szempontból kedvező az is, hogy a kétsávos kialakítás lehetővé teszi a balra kanyarodás miatt lassító, illetve felálló járművek külső sávban történő kikerülését.

Fontos a szabályokat is betartani

A helyi szakértők véleményeivel egyezik a közútkezelő véleménye: aki az előírások szerint közlekedik, az balesetmentesen használhatja ezt az országos közutat is. A Magyar Közút elmondása szerint folyamatosan figyelemmel kísérik a helyszínt és ha szükséges, illetve lesz rá lehetőségük, akkor további forgalomtechnikai megerősítést alkalmazhatnak majd.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában