Átadás

2024.10.18. 20:08

Más utat választott a mislenyi harcos, de marad

A kozármislenyi változásban, a vádlottá vált polgármester leváltásában oroszlánrészt vállalt Farkas Róbert. A képviselőt ugyan megválasztották júniusban, ám mégsem ült be a testületbe. A várostól nem távolodik el a volt képviselő, de egy másik, számára fontos civil út is kínálkozott előtte.

Bóka Máté Ciprián

Az elmúlt években számos visszás ügyre hívta fel a figyelmet Farkas Róbert kozármislenyi városatya, aki több esetben is igyekezett a Biró Károly irányította Pécs melletti kisvárosban az önkormányzat körüli eljárásokban tisztán látni, rendet teremteni. A volt polgármester és a jogvégzett képviselő között számos vitás ügy, bírósági eljárás volt. A városatya feltáró munkájának is nagyrészt köszönhető volt az, hogy Kozármislenyben a választók is a változás mellett voksoltak, Pohl Marietta polgármestert és csapatát választották meg. Farkas Róbert is bekerült testületbe, de nem vette fel a mandátumát, mert időközben adódott számára egy lehetőség.

képviselő, kozármislenyi
A volt képviselő nem távolodik el az önkormányzattól - Forrás: Facebook 

Volt képviselőként is számíthatnak rá

– Erről egyelőre annyit szeretnék mondani, hogy egy minisztériumi lehetőséget kaptam az elmúlt hónapokban, ami összeférhetetlen jogilag a képviselőséggel. Ezzel a civil életben, a munkámban egyik fontos célkitűzésemet érhetem el – mondta. Hozzátette: az új városvezetéssel abban maradtak, hogy továbbra is segíti a munkájukat, az önkormányzatnál a különböző ügyek, problémák átvilágításában vesz részt.

– Ennek pontos kereteit még nem fektettük le, ugyanakkor a közös munkát nemsokára megkezdjük, hiszen az egyik általam sürgősnek ítélt ügyben hamarosan közös bejárást is tartunk – mondta a volt képviselő, aki leszögezte: a városlakók szintúgy továbbra is számíthatnak rá. 

Végül ebből az ügyből lett vádirat

A számos megkérdőjelezhető kozármislenyi döntés és ügy közül kiemelkedik Biró Károly büntetőügye, amelynek feltárásában komoly szerepet vállalt Farkas Róbert. Mint ismert, a volt polgármesternek csütörtökön azért kellett a Pécsi Járásbíróságon a vádlottak padjára leülnie, mert az ügyészség hűtlen kezeléssel és más bűncselekménnyel gyanúsította meg. A vádirat szerint a polgármester erősen megkérdőjelezhető módon jutott hozzá egy életbiztosítási összeghez, amit az önkormányzat fizetett számára. A vád szerint a polgármester később pedig azért, hogy a kifizetést legalizálja utólag rendkívüli testületi ülést hívott össze, ahol jutalmat állapítottak meg a részére, éppen akkora összegben, mint ami az életbiztosítás volt.

Az ügyészek azt is felrótták neki, hogy 2015-2019 között Biró az önkormányzat bankszámlájához tartozó bankkártyával is rendelkezett, de miután vizsgálat indult, csak utólag, 2020 elején írt alá egy polgármesteri utasítást a bankkártyák használatával kapcsolatban. A hatóság szerint ezzel a vádlott hivatali hatáskörével visszaélve utólag hamisan foglalt közokiratba lényeges tényeket. A büntetőügy tárgyalása szeptember végén indult el, és két napra idéztek be tanúkat, csakhogy már az első napon nem tudtak mindenkit meghallgatni, ezért újabb tárgyalási napokat kellett kitűznie a bíróságnak.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában