Járvány?

2 órája

Az influenza és a covid is szedi áldozatait

Ugyan a tünetek általánosan gyengébbek mint 2-4 évvel ezelőtt, ám ismét egyre többeket érint a koronavírus. Emellett az influenza is kopogtat az ajtón, az oltást mindenkinek ajánlják.

Tóth Viktória

Akár hetekig is elhúzódhat a köhögés, orrfolyás, torokfájás, ha nem konzultálunk a háziorvosunkkal a tüneteket illetően. Az őszi-téli időszak változékony időjárása miatt nagyon könnyen megfázhatunk, illetve a különböző vírusok, fertőzések, mint az influenza vagy a koronavírus is egyre gyorsabban terjed.

influenza, koronavírus, maszk
Vizsgálat influenzaszezon idején a gyermekorvosi rendelőben 
Fotó: MW

Emelkedik a koronavírus-fertőzöttek száma

A covidos esetek száma Baranyában is emelkedik, a PMJV Egyesített Egészségügyi Intézmények területén ezért kötelező a maszkviselés. Mindhárom hozzájuk tartozó intézményben (Lánc utcai Rendelőintézet, Dr. Veress Endre úti Rendelőintézet és Csontváry utcai Rendelőintézet) maszkot kell húzni. A szabály visszavonásig érvényes. A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központban információink szerint egyelőre még nem vezették be a kötelező maszkviselést. S látogatási tilalom sincs érvényben.

Mint arról korábban a Klinikai Központ beszámolt hírportálunknak, a most tapasztalt koronavírus-tünetek a láz, a fejfájás, a torokfájás, az orrfolyás, a száraz köhögés és a rekedtség. Emellett lehet fulladás, mellkasi fájdalom, gyengeség, fáradékonyság. A szag és ízérzés zavara ritkábban jelentkezik, mint a korábbi járványhullámokban.

influenza, koronavírus, maszk
Az alapos orvosi vizsgálat fontos a diagnózis felállításához
Fotó: MW

Az influenza esetszámai is nőnek

A Nemzeti Népegészségügyi Központ 39. heti szennyvízvizsgálat eredményeiből kiderül, hogy az influenza mért országos átlagkoncentrációja emelkedik. S a közeljövőben az esetszámok további emelkedése várható. Jó hír, hogy hamarosan itt a vírus elleni védőoltás beadatásának az ideje. A vakcinákat a háziorvosok idén is október végére, november elejére várják. 

Változás az orvosi igazolásokban

Az aktuális tanévtől jelentős változás lépett életbe az óvodai és iskolai hiányzások igazolásának módjában. Ez a Baranya vármegyei családokat is érinti.  Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) és a Kréta-rendszer összekapcsolódott, így az orvosi igazolásokat közvetlenül az iskolák kapják meg elektronikusan. A szülőnek tehát nincs más dolga, mint a hiányzás kezdeti és végső napját jelezni a gyermekorvosnak. A papír alapú, vagy elektronikus formában kapott igazolást a szülőnek nem kell átadnia az intézményekben.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában