Lángol és világít

2 órája

Ciszterci iskolák diákjai találkoztak Pécsen

A pécsi Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma és Kollégiuma adott otthont a közelmúltban megrendezett Ciszterfesztnek. A ciszterci iskolák találkozójára az ország különböző pontjairól érkeztek diákok és tanárok, összesen mintegy 300 résztvevő.

Mohay Réka

A ciszterci iskolák találkozójának mottója Szent Bernát mondatát idézte: Ardere et lucere!, azaz Lángolj és világíts!

Ciszterci iskolák diákjai találkoztak Pécsen
Ciszterci iskolák diákjai találkoztak Pécsen
Fotó: Bergics Balazs

A rendezvényt szeptember végén tartották. Ünnepi szentmisével indult a program a pécsi székesegyházban, amelynek főcelebránsa a Nagy Lajos Gimnázium egykori diákja, Máger Róbert plébános volt. A szentmise után a házigazda iskolák vezetői, Helstáb Ákos és dr. Nyisztor Zsolt köszöntötték a résztvevőket. 

A rendezvény folytatásaként bemutatkozó kisfilmek és kulturális műsorok szórakoztatták a résztvevőket. A diákok színvonalas előadásokat láthattak, beleértve kórusokat, tánccsoportokat és zenészeket. Az este során táncház és játékos foglalkozások várták a fiatalokat, míg a tanárok kötetlen beszélgetések és borkóstoló keretében tapasztalatokat cserélhettek.

A második nap zenés imádsággal kezdődött, ahol Felföldi László, pécsi megyéspüspök a lelki elmélyülés fontosságát hangsúlyozta. A résztvevők városismereti vetélkedőn is részt vettek, miközben a felnőttek a helyi kulturális értékeket fedezhették fel. A nap végén Czeininger Tamás tartott előadást Pécs sokszínűségéről, amely nagy érdeklődést váltott ki.

A ciszterci iskolák találkozója folytatódni fog

A Ciszterfeszt zárásaként a Ciszterci Iskolai Főhatóság főigazgatója, Rubovszky Rita megköszönte a szervezők munkáját. A ciszterci iskolák találkozója jövőre Budapestre költözik, visszatérve ahhoz a helyszínhez, ahol a fesztivál ötlete először megszületett.
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában