A légynél is kisebbek, de tudnak ártani

7 órája

Dióburok-fúrólégy: a pénztárcánkra is vadászik a kártevő!

Az eredetileg az Egyesült Államok és Mexikó területéről származó rovar már több, mint egy évtizede rongálja a hazai diótermést. A dióburok-fúrólégy egyéb kártevőkkel is „közreműködhet”.

Tóth Dávid

Fotó: Hobbikert Magazin

Mennyire nehezíti meg a baranyai kertszeretők életét a dióburok-fúrólégy? Milyen hasznos praktikákkal lehet velük felvenni a versenyt, illetve van-e kihatása a dió piaci árára? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ a Profi Faiskola növényorvosával.

A dióburok-fúrólégy hazánkba is egyre elterjedtebb kártevő, de tehetünk ellene.
Nem darázs, nem ámítás. Ő itt a dióburok-fúrólégy kifejlett példánya.
Fotó: Kertportál

Idén sem kegyelmez a kertbarátok számára a Nyugati dióburok-fúrólégy, amely 2011-ben telepedett le hazánkban. 

A klímaváltozás kihatással van bizonyos kártevők elterjedésére, a meleg, nyárias idő kedvez a dióburok-fúrólégynek, amely egyre gyakrabban fordul elő hazánkban.

Amikor közeleg a gyümölcsök érési időszaka, érdemes már készenlétben állni a kártevők érkezésére. A szakértő ugyanis a megfelelő megelőzés fontosságát emelte ki elsőként. A védekezés első eleme a lehulló termések folyamatos és gyors betakarítása, valamint a fák alatti terület rotálása is segíti visszaszorítani a dióburok-fúrólegyek elterjedését, ugyanis a talajban, báb formájában próbálják átvészelni a telet. 

Ahány  ház, annyi szokás

Akadnak ezen kívül is praktikák: vannak, akik a mészre, és vannak, akik a permetezésre esküsznek, de egy hobbikertész nem rendelkezik a nagyobb fák teljeskörű permetezését szolgáló eszközzel. A legnagyobb problémát az okozza, hogy a kártevőnek nincsenek természetesen ellenségei, ezért próbál mindenki a maga módján védekezni.

Mekkora károkat okozhat a termésben?

Fontos elmondani, hogy a dióburok-fúrólégy nem közvetlenül a csonthéjas belsejébe hatol be, a zöld védőréteg alatt azonban akár 30-60 lárva is előfordulhat. A külső borítás megrongálása miatt azonban egyéb kártevők "munkáját" is megkönnyítik, ilyen például a diómoly, amely hozzánk hasonlóan odáig van az Eszterházy tortáért. 

A növényorvos szerint értelemszerűen a diótermés árára is hatással lehet, ha túlságosan jól érzi magát hazánkban a légy, az Agroinform adatai szerint 2024-ben 1 kg import dió ára 3500, míg a hazai termés ára 4000 forinttól indul. 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában