Foglalkozások a vadászati kultúra jegyében

2024.08.03. 12:00

Kezdődik az utolsó gyermektábor a martonfai Vadász- és Ifjúsági Központban

Szombaton zárul a martonfai Vadász- és Ifjúsági Központban szervezett négy tematikus bentlakásos nyári gyermektábor utolsó előtti, a vadászirodalmat taglaló alkalma, amelyen a fiatalok egy-egy híres és neves magyar vadászíróval ismerkedhettek meg. Hétfőtől pedig kezdődik az utolsó egyhetes foglalkozás, amelyen a vadászgasztronómia kerül a fókuszba.

Bama.hu

Agyaki Gábor, az OMVK Baranya Vármegyei Területi Szervezetének elnöke elmondta, hogy a nyár folyamán négy, a vadászati kultúrához kapcsolódó tematikus táborba várták, várják az általános iskolás, középiskolás korú gyermekeket. A vadászkürtös-, vadászkutyás-, irodalmi- és vadgasztronómiai táborokban az adott témakörhöz kapcsolódó foglalkozások mellett kirándulás, illetve esténként vadászok kíséretében vadles is szerepel a programok között.

vadász, tábor, Martonfa
Kezdődik az utolsó gyermektábor a martonfai Vadász- és Ifjúsági Központban / A kép illusztráció
Fotó: AlohaHawaii / Forrás: Shutterstock

A kamarai vezető az irodalmi tábor részleteiről közölte: a fiatalok a többi között elkalandozhattak Afrikába, Indiába gróf Széchényi Zsigmond társaságában, Fekete Istvántól megtudhatták, milyen az élet a Berekben. Ezen felül az irodalmi táborban a vadászkönyvek dedikációjának fontosságával, valamint a vadászati nyelvmegújítók munkásságával foglalkoztak a 19. századtól napjainkig, továbbá a vadászdivatról is tanulhattak – tette hozzá.

Ismertetése szerint a hétfőtől szombatig tartó utolsó bentlakásos gyerektáborba érkezők megismerkedhetnek az erdőkben található ehető és mérges gombákkal, a vadételek elkészítésével az elejtéstől, zsigerelésen, feldolgozáson át az elkészítésig, tálalásig. Mindebben segítségükre lesz a tábor ideje alatt egy séf is, aki az egyik nap vaddisznóból, másnap őzből, aztán szarvasból, majd apróvadakból készít ételeket a gyerekeknek, akik egyébként az őzkolbász-töltést is kipróbálhatják.

Vadászkürtös jubileum következik

Idén lesz harminc éves a Baranya Vadászkürt Együttes. Ebből az alkalomból november 3-án, Szent Hubertusz, a vadászok védőszentjének napján a pécsi székesegyházban az együttes adja elő az ünnepi vadászmise liturgiájának tételeit – tudtuk meg Agyaki Gábortól.

Az 1994-ben alapított együttes Magyarországon hosszú ideig az első olyan formáció volt, amelynek akkori, elsősorban hivatásos vadász tagjai úgynevezett B-hangolású natúr kürtökön játszottak vadászkürt szignálokat. Később elindították az első vadászkürtös tanfolyamokat, amelyek helyszíne tizenöt éven keresztül Kövestető volt, ahova az ország minden szegletéből érkeztek kürtösök tanulni, jobbára hivatásos vadászok. A Baranya Vadászkürt Együttes 30 éves működése alatt számtalan Európa-bajnokságot nyert, arany minősítést hozott el a többi között Ausztriából, Németországból és Franciaországból is. Öt éve a Vadászati Kulturális Egyesület a Hubertus-kereszt gyémánt fokozatával tüntették ki az együttest.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában