Ady Endre meghódította Pécset

2 órája

Amikor Ady Endre Pécsen járt, egymásnak estek az újságírók a felolvasóestje után

A Pécsi Nemzeti Színház melletti épületet egykor Vigadóként ismerték a helyiek, ahol 1910. október 1-jén különleges eseményre került sor. Ady Endre olvasott fel verseiből, a Nyugatból ismert szerzőtársai oldalán. Az irodalmi szenzációt élénk érdeklődés kísérte, azonban a fogadtatás nem volt egyöntetűen pozitív.

Mohay Réka

Ma is láthatjuk a Színház tér nyugati oldalán álló épület falán az emléktáblát, melynek szövege így szól: „Ady Endre október 1-én e helyen – a hajdani Vigadó nagytermében – a Nyugat estjén, a Szabadgondolkodók Pécsi Társasága vendégeként verseiből olvasott fel”.

Ady Endre, Heltai Jenő, Ignotus, Pécs
Ady Endre (középen) mellett Heltai Jenő (fent), Ignotus Pál (lent), valamint Hatvany Lajos lépett az egykori pécsi Vigadó pódiumára 1910. október 1-jén
Fotó: Kovács Lilána / Forrás: Fortepan

Az 1910. október 1-jére, szombat estére hirdetett rendezvényen a Nyugat szerzői közül Ady Endre mellett Hatvany Lajos, Heltai Jenő és Ignotus Pál lépett az egykori Vigadó pódiumára. 

A Pécsi Hírlap, a Pécsi Közlöny és a Pécsi Napló által élénken népszerűsített eseményt este nyolc órai kezdettel hirdették meg, ám az esti gyorsvonat késése miatt negyedórás csúszással indult a felolvasás. Előtte a neves vendégeket hivatalos küldöttség fogadta a pályaudvaron.

A Pécsi Napló emelkedett hangvételben számolt be az eseményről, melyre tudósításuk szerint „a nők szép, finom selymekben”, a férfiak „nagyrészt feketében” érkeztek, és „szenzációs élvezetek reményében helyet foglaltak a Vigadó sűrűn elhelyezett székein”, nem sajnálva a négy koronás belépődíjat sem. A folyóirat már a rendezvény előtt arról írt, a felolvasásra tömegesen fogytak az elővételben váltott jegyek.

  • A lap tanúsága szerint az estet Hatvany Lajos nyitotta meg, aki arról beszélt,  a Nyugat jelentős állomás a magyar irodalom fejlődésében, mely lehetőséget ad az íróknak, hogy végre szabadon fejezhessék ki legmélyebb érzéseiket, vágyaikat.

Azelőtt azt írták meg az írók, amit a közönség kívánt tőlük, most végre ott tart a magyar szépirodalom, hogy a publikum éppen azt kívánja olvasni, amit az irók olvasásra nyújtanak. És a Nyugat nélkül ez be nem következhetett volna

– olvasható az egykori tudósításban.

  • Heltai Jenő három szellemes mesével folyatta a felolvasók sorát.
  • Ignotus pedig mélyreható gondolatmenetében a magyar irodalom reneszánszának nevezte a Nyugat korát. Utolsóként, amint a Pécsi Napló szerzője fogalmazott, „a modern magyar poézis kitűnő és legolvasottabb lantosa”, Ady Endre lépett a közönség elé, s a „Szeretném, ha szeretnének” című, akkor éppen újonnan megjelent kötetéből szavalt. A tapsvihar hallatán ráadásként a „Rothschildék palotája” költeménnyel zárta pécsi felolvasását.

Ady Endre és a Nyugat szerzői megosztották az újságírókat

Az eseményt azonban nem mindenki fogadta egyöntetű lelkesedéssel. Míg a Pécsi Napló nagy érdeklődést mutatott és pozitívan tudósított a felolvasóestről, addig a keresztény-szocialista hangvételű Pécsi Ujlap élesen bírálta mind a Nyugat szerzőit, mind az őket népszerűsítő pécsi sajtóorgánumokat, valamint az esemény szellemiségét, melyről az október 4-i cikk szerzője szerint sokan csalódottan távoztak. 

A Pécsi Ujlap különösen bírálta Ady Endrét, akit „Ultra-Petőfi” néven emlegetett, sőt arra tett utalást, hogy költészetét talán csak száz év múlva lehet majd megérteni. A kritikus beszámoló záró gondolata alapján a „törzsmagyarság” ízlése nem változott annyira az elmúlt húsz évben, hogy nyugalommal kész legyen befogadni a Nyugat szerzőinek műveit.

Ez a kettősség jól mutatja, hogy a Nyugat alkotói már saját korukban sokban megosztották a közvéleményt.

Míg az irodalomkedvelők nagyrészt lelkesedéssel fogadták az általuk képviselt, akkor rendkívül modernnek számító irányvonalat, addig mások idegenkedtek a folyóirat újító szellemétől, és inkább az irodalom hagyományos formáit részesítették előnyben. Az 1910-es pécsi felolvasóest tehát nem csupán irodalmi esemény volt, hanem a korszak társadalmi és kulturális törésvonalait is jól tükrözte.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában