Bőséges folyadékkal készüljünk

2024.08.17. 07:00

Tömegközlekedés: változás a hosszú hétvége menetrendjében

Mint minden hosszú hétvége esetében, úgy augusztus 17. és 20. között is sokan fogják magukat, és elutaznak. Vannak, akik külföldre mennek, de vannak páran, akik belföldön maradnak, és a tömegközlekedést veszik igénybe, hogy eljussanak A-ból B-be. Ezért nem árt, hogyha tisztában vannak vele az utazók, hogy milyen menetrend szerint járnak a vonatok, a távolsági és helyi buszjáratok.

Czeczon Enikő

Fotó: Laufer László

A nemzeti ünnepünkhöz kapcsolódó hosszú hétvégén a tömegközlekedés eszközeinek menetrendje nem meglepő módon változik. A Volán-buszjáratok esetében augusztus 18-án munkaszüneti, 19-én szabadnapi, 20-án munkaszüneti, míg 21-én nyári tanítási szünetes munkanapi menetrend lesz érvényben. Ha már a buszoknál járunk, akkor meg kell említeni a Tüke Busz megváltozott menetrendjét is: augusztus 17-én szabadnapi, 18-án munkaszüneti, 19-én és 20-án pedig szabadnapra vonatkozó menetrenddel közlekednek a járatok.

Ha vonattal utazunk a hosszú hétvége idején, akkor az alábbi menetrendi módosulásokat kell figyelembe venni. Augusztus 18-án és 19-én az ünnepnapok közlekedési rendje érvényes, míg 20-án a vasárnapi, 21-én pedig a megszokott rendben járnak a vonatok.

Fontos megemlíteni, hogy augusztus 21-ig az utasforgalom szempontjából frekventált napokon a kihasználtabb reggeli és délutáni InterCity-vonatok az általános hétvégéken szokásosnál több szerelvénnyel közlekednek. Ez igaz a Budapest–Pécs viszonylatú Mecsek InterCity járatokra is.

Nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy milyen meleg uralkodik majd a következő napokban. A kánikula elleni védekezés pedig nagyon fontos a tömegközlekedési eszközökön is, kiemelten akkor, amikor nem klimatizált járművekben utazunk. A távolsági buszokon és vonatokon általában van hőmérséklet-szabályozó készülék, de mostanában sokan panaszkodtak arra, hogy ezek nem működnek, mert túlmelegedtek. Ebből adódóan extrém forróság lehet az eszközökön, ezért fontos, hogy minden utasnál legyen megfelelő mennyiségű ivóvíz. Ha lehetőség van rá, akkor nyissunk ablakokat, vagy hosszabb várakozás esetén szálljunk le az eszközről, járjunk egyet, és szerezzünk még ivóvizet, amit ebben a nagy melegben az állomásokon is osztogatnak.
 



 



 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában