Baranya horgászvizei: az Üszögi-tó

2024.08.04. 20:00

Rekord: 67 kilós harcsa lakta az alig több mint négyhektáros tavat

Új sorozat indult a bama.hu-n és a Dunántúli Naplóban, amelyben Baranya ismert és kedvelt horgászvizeit, azok történetét és az ottani rekordfogásokat mutatjuk be. A második epizódban Pécs határába, a kicsivel több, mint négy hektáros Üszögi horgásztóhoz látogatunk.

Balikó Gergely

A kép illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: TeodorLazarev

Sorozatunk első részében PHE kezelésében álló, 1981-ben kialakított, csaknem 21 hektáros Malomvölgyi II-es tavat vettük górcső alá.

A Malomvölgyi tározóhoz képest csupán ötöd akkora üszögi horgásztó közvetlenül Pécs szomszédságában, attól kelet-délkeletre Pécs és Kozármisleny között terül el. A béke és a csend kicsiny szigete ez a víz a nagyváros forgatagában – hirdeti róla az egyesület.

A PHE ismertetése szerint a völgyzárógátas tó területe 4,3 hektár. Az átlagmélysége 1,3 méter, egyenletes, iszapos, kevésbé akadós fenékviszonyokra lehet számítani. A tavat sok helyen víz széli nád, gyékény szegélyezi.

A Malomvölgyi tóval kapcsolatban arra hívtuk fel a figyelmet, hogy ott a változatos vízalatti körülmények szinte már vadvízjelleget kölcsönöznek a helynek, az oda érkező horgászoknak nagy kihívásban lesz részük, ugyanakkor a nehezebb pálya ellenére a békés- és a ragadozóhal-horgászok is megtalálják számításaikat.

Nos Üszögben a szerelékekkel kevésbé bíbelődni szerető pecások találhatják meg igazán a számításukat. Kecskés Gergő, a PHE ügyvezető elnöke az itteni körülményekről egyenesen úgy fogalmazott, hogy az üszögi egy könnyen meghorgászható víz, amely azok számára is élményt nyújt, akik csak pár órára tudnak kiszabadulni a hétköznapokból.

A városhoz való közelségének köszönhetően kevesebbet kell utazni, így több idő marad a horgászatra. „Havi rendszerességgel végzünk telepítéseket, az eredményes békéshalazás mellett jó eséllyel zsákmányolhat ragadozó halat is” – tette hozzá az egyesületi elnök.

S, hogy milyen halak akadhatnak horogra? Az Üszögi-tó vízében ponty, amur, csuka, süllő, harcsa, kárász, keszeg, kevés méretes törpeharcsa találja meg a megfelelő életfeltételeket. A Pécsi Horgász Egyesület 2020-ban kezdte el az előnevelt balinok kihelyezését is. A tavon megfelelőek a halak szaporodási körülményei, valamennyi halfajunk sikerrel leívik – így Kecskés Gergő.

Egy szép ponty a nagyobbak közül

A tóból kifogott legnagyobb hal egy 67 kilogrammos, 218 centiméteres harcsa volt, amelyet Fish-Master horgászboltból ismert Tóth Lászlónak sikerült horogra csalnia. Ugyan üszögi vízben nem élnek a Malomvölgyi-tóban nem ritka 10-15 kilós kapitális pontyok, hét kiló körüli potykákba bőven van esélye belefutni az ott horgászóknak.

Az Üszögbe kilátogatók számára praktikus tudnivaló lehet, hogy a tó északi oldalán elérhető egy parkoló, azonban az út szélén is meglehet állni. A PHE egy-egy mozgáskorlátozott parkolási lehetőséget is biztosít.

Napijeggyel márciustól novemberig lehet horgászni, napijegyet a halőrháznál és a Fish-Master horgászboltban vásárolhatnak az idelátogatók. Az éves területi jeggyel rendelkező horgászaik számára a horgászat egész évben engedélyezett. Az éjszakai horgászatra március 15-től november 1.-ig van lehetőség minden pénteken és szombaton.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában