Érzékenyítés

Tegnap, 7:00

A kényszerprostitúció veszélyeit bemutató szabadulókamion szerdán érkezik Baranyába

Ismét Baranyába érkezik a Escape Truck, azaz a szabadulókamion, amely az emberkereskedelem és a kényszerprostitúció hátborzongató valóságát kívánja bemutatni. A szabadulókamion szeptember 18-án Komlón, 19-én és 20-án Pécsen lesz látogatható 9 és 16 óra között.

Mohay Réka

Harmadik alkalommal jön Baranyába a szabadulókamion, amely a szabadulószoba élményt az érzékenyítéssel kapcsolja össze, a célja pedig a bűnmegelőzés és a figyelemfelhívás. Pécs mellett ezúttal Komlón is elérhető lesz az interaktív bemutató.

Ismét Baranyába érkezik az Escape Truck, a szabadulókamion
Ismét Baranyába érkezik az Escape Truck, a szabadulókamion
Fotó: Löffler P


 

Az Escape Truck a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán működő Emberkereskedelem elleni küzdelem kutatócsoport és a holland Reshape Alapítvány együttműködésével jött létre, hogy bemutassa a kényszerprostitúció veszélyeit, s azt illetően is támpontokat adjon a látogatóknak, hogyan járjanak el, ha prostitúcióra kényszerített áldozatokról szereznek tudomást. 


A szabadulókamion helyiségei úgy vannak berendezve, mint egy bordélyház, ahol az áldozatok töltik napjaikat. A kezdeményezés a szabadulószoba interaktivitását felhasználva kívánja megragadni a fiatal korosztály figyelmét, tudatosítva a résztvevőkben, hogy különösen sérülékeny célcsoportként milyen veszélyek leselkednek rájuk az emberkereskedelem világában.
 

Komlón az Eszperantó téri parkolóban áll majd a kamion 9 és 16 óra között, a megnyitó 9-kor kezdődik.

 A szervezők elmondása alapján már számos rendőrségi és áldozatsegítésben dolgozó szakember jelentkezett a részvételre. 

Pécsen csütörtökön és pénteken a Bacsó Béla utca Szalay László kollégium mögötti parkolóterületén, a tavalyi helyszínen kap helyet az Escape Truck 9-től 16-ig, a megnyitóra csütörtökön 9 órakor kerül sor.

Pécsen mindkét nap főként 12 és 16 óra között várják az érdeklődőket, délelőtt ugyanis szintén az áldozatsegítésben és a bűnelhárításban dolgozó szakemberek érkeznek, hogy részt vegyenek a programon.

 

A jogi kar segítségével érkezik Baranyába a szabadulókamion

Három éve, 2021-ben írták alá azt a szándéknyilatkozatot, amely nyomán emberkereskedelem elleni küzdelemre szakosodó kutatóközpont jött létre a Pécsi Tudományegyetem Állam-és Jogtudományi Karán. A központ a Holland Királyság budapesti nagykövetségével, Magyarország hágai nagykövetségével és a holland rendőrséggel partnerségben alakult meg. Itt az érzékenyítésre és a lakossági figyelemfelhívásra is hangsúly került, ennek jegyében érkezett Magyarországra és Pécsre 2022 őszén az interaktív szabadulószoba, amely az emberkereskedelem, s főként a kényszerprostitúció borzalmaira hívta fel a figyelmet. 2023-ban bővített, még átfogóbb élménnyel tért vissza Pécsre, idén pedig Komlóval is kiegészült a felkeresett települések köre. 

A szabadulókamion szakmai koordinációjában és a kutatóközpontban fontos szerepet vállalt  Jorn van Rij, a holland rendőrség vezető tanácsadója, aki a PTE vendégoktatójaként is bemutatkozott. 2023-ban exkluzív interjúban nyilatkozott lapunknak az emberkereskedelem és a kényszerprostitúció baranyai vonatkozásairól.
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában