Biztonságot ad a térfigyelő

2024.08.22. 12:00

Legyünk körültekintőek, mert nem mindegy, mi fér bele a kamera látószögébe

Gyakorlatilag csak előnye van a biztonsági kamerának, feltéve, ha a lakóingatlan tulajdonosa alaposan átgondolta, hová rögzíti fel az aprócska eszközt: a kamerás megfigyelés jogi szabályozását nem szabad figyelmen kívül hagyni.

Bama.hu

Nyáron az a magánház-tulajdonos is elgondolkodik a biztonsági kamerán, aki egyébként nem félős fajta, hiszen a nyaralások miatt gyakrabban marad üresen a lakás. A betörők azonnal a biztonsági kamerát keresik, ennek megléte távoltarthatja őket. Ha mégis elvisz valamit a tolvaj, a berendezés azt rögzíti, így könnyebb a bizonyítás.

Közterületre nem

De akkor is hasznos, ha az egyedül élő, idős hozzátartozónkat szeretnénk vezeték nélküli kamera távoli elérésével ellenőrizni; vagy szeretnénk megtudni, ki csengetett be hozzánk, mielőtt kinyitjuk neki a kaput. Ez főleg a lakásban egyedül tartózkodó, nagyobb gyerekeknél, vagy szintén időseknél jöhet jól.

Sokan az udvarban vagy a ház előtt parkoló autójukra irányítják a kamera szemét; utóbbinál azért legyünk körültekintőek, mert nem mindegy, mi fér bele a kamera látószögébe. A jog ennek részleteire pontosan kitér. Az utcán, vagyis közterületen tárolt gépjárművünket nem figyelhetjük meg biztonsági kamerával, csakis a házunk falára, homlokzatára irányuló területet. Az önkormányzat, illetve a rendőrség megfigyelheti térfigyelővel a közterületet, de magánszemély nem.

Ami a miénk

Például hiába szeretnénk kamerával meglesni, melyik gyerekünk cseni el titokban a kerítés melletti szőlőtőről a gyümölcsöt, ha a kamera a szomszéd udvarára is átlát, ahol a szomszédasszony szeretne fürdőruhában napozni, az már törvénybe ütközik, és a szomszéd, ha erre rájön, simán feljelenthet. Csak a saját tulajdonunkban lévő területre irányulhat a rögzítő szeme, és a rögzített felvétel is csak magáncélt szolgálhat. A berendezést beüzemelő cég biztonságtechnikai cég a szabályozással tisztában van, fel is hívhatja a szabályszerűségre az ügyfél figyelmét, de az üzemeltető felelőssége a rendeltetésszerű használat.

Több szem többet lát

Akár 3-4 kamerát is felszerelhetünk a házba, illetve udvarra videó-kaputelefonnal, a mozgásérzékelő lámpákkal együtt. Igyekezzünk azokra a területekre irányítani, amelyek forgalmasak, és a felvételekről is jól ellenőrizhető, ki jött be a bejárati kapun, hátsó bejáraton, garázskapun, ki lépett be a házba. A benti helyiségeknél az értékes vagyontárgyakat is nézheti a kamera szeme, vagy a gyerekszobát; kinél mire van igény.

Internet vagy áram

Ma már vezeték nélküli kamerával, egyszerűen, fúrás, faragás nélkül is könnyen felszerelhető és beüzemelhető az eszköz, amely erős wifijel esetén megbízhatóan működik. Igaz, a vezeték nélküli wifis kamerákhoz is kell tápcsatlakozás, így valamennyi vezeték is, legalább egy konnektornyi távolságig – kivéve a napelemes kamerákat (itt egyáltalán nincs vezeték).

Ha nincs vezetékes internet és ezáltal wifi se, akkor a 4G-képes kamera jó megoldás lehet egy mobilinternet-előfizetéses SIM-kártyával, így a kamera tudja továbbítani a képeket. A vezeték nélküliek általában drágábbak (főleg, ha ismert, jó márkáról van szó), mint a vezetékes társai, amelyek kiépítéséhez, beüzemeléséhez szakember segítségére szükség lesz. Hacsak nincs áramkimaradás, folyamatos működést garantálnak. Az áruk márkától, kapacitástól függően változó, általában pár százezer forintig rúg. Ajánlott vezető márkák termékeit megvásárolni, ezek bizonyára drágábbak, mint ismeretlen társaik, de vagyonvédelmi cél esetén érdemes költeni a biztonságra. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában