Kővári János: minden teremtett életnek értelme van

2024.08.14. 12:00

Riportműsorban mutatta be a közmédia a pécsi Kerek Világ Alapítvány tevékenységét

A közmédia rendszeresen jelentkező Esély című dokumentum-riportműsora, amely a köztünk élő sérült, fogyatékos, vagy az életet tartósan nehezítő betegséggel élő emberek mindennapjaival foglalkozik, nemrég a Kővári János ügyvezetésével működő pécsi Kerek Világ Alapítvány tevékenységét mutatta be.

Balikó Gergely

Mint a műsorban elhangzott, az alapítvány 1990-ben azzal a céllal alakult, hogy mozgássérült fiataloknak segítsen. A szervezet ma már iskolát, támogató szolgálatot és állami segítséggel támogatott lakhatási szolgáltatást nyújtó otthont is működtet. Egy kormányzati pályázatnak köszönhetően hét fővel bővült a nappali ellátás férőhelyeinek száma telephelyeiken energetikai korszerűsítést végeztek és egy elektromos kisbuszt is vásároltak a támogató szolgálat részére.

Az alapítvány működést mutatták be
Az alapítvány működést mutatták be

Kővári János az alapítvány céljáról a műsorban úgy fogalmazott: felnőttkorban az életnek különösen értelmet ad az is, hogyha hasznossá tudja tenni magát mindenki. „Mi azt valljuk itt, hogy minden teremtett életnek értelme van, tehát nincs olyan, hogy valakinek ne lenne küldetése, hivatása, tehetsége valamihez, ezt kell megtalálnunk” – hangoztatta.

Az adásból kiderült, hogy a fejlesztő foglalkoztatásban tízen, az akkreditált foglalkoztatásban pedig 24-en vesznek részt.

Kovács-Bodor Andrea, az alapítvány Integrált Intézményének vezetője elmondta, hogy minden gondozottjuk a képességeinek, készségeinek megfelelő munkát végez. A jobb képességűek számára munkaszerződéssel munkát is tudnak biztosítani, egyúttal arra törekszenek, hogy mindenkiből kihozzák a legtöbbet – tette hozzá.

Kovács-Bodor Andrea a szervezet céljának nevezte továbbá, hogy gondozottjaik ezt követően védett foglalkoztatásba kerülhessenek és ezután pedig a nyílt munkaerő-piacra.

Az Esély című műsorban kitértek arra is, hogy a Kerek Világ Alapítványnál nappali ellátásban a két telephelyen csaknem 70 fogyatékossággal élő embert tölti hasznosan a mindennapjait.

Kovács-Bodor Andrea a műsorban beszámolt arról is, hogy autista, továbbá súlyosan halmozottan sérült és enyhe értelmi sérülteket gondoznak.

Nagy Zsanett Viktória, az alapítvány szakmai vezetője arról beszélt, hogy a nappali ellátásban arra törekszenek, hogy a hozzájuk tartozók fizikai állapotát, illetve a náluk megszerzett tudást szinten tartsák és fejlesszék.

Banó Viktória terápiás munkatárs a műsorban beszámolt arról, hogy különleges, köztük anyagismereti foglalkozásokat is tartanak az intézményben a fogyatékossággal élő fiataloknak. Az írni-olvasni tudók számára kvízvetélkedőket rendeznek. Ugyanakkor azoknak is lehetőséget biztosítanak arra, hogy megmutassák belső világukat és kifejezhessék magukat, akik verbálisan nehezebben fejezik ki magukat – jegyezte meg.

Az intézmény munkatársai nagy hangsúlyt fektetnek a mozgásra: csoportos és egyéni tornákat is tartanak gondozottjaik igényeitől, fizikai állapától függően. A nappali ellátásban résztvevő sérült fiatalok és felnőttek június óta az alapítvány új, támogatott lakhatási szolgáltatást nyújtó otthonát is igénybe vehetik.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában