Bama.hu videó

2024.07.31. 16:34

Teljesen megújult Pellérd büszkesége, a Brázay Kastélypark

A TOP Plusz program 244 millió forintos forrásából teljesen megújult a Pellérd központjában található, nagy kiterjedésű Brázay Kastélypark. A területen további, részben a horgászturizmust elősegítő fejlesztések következnek.

Balikó Gergely

A szerdai projektzáró eseményen Tajti Zoltán polgármester köszöntőjében a többi között arról beszélt, hogy a pályázat megvalósítása során a kastélypark értékmegőrző fejlesztésére törekedtek. A fejlesztés célja egyebek mellett a település vonzerejének megőrzése és az ott élők életminőségének javítása volt. A most zárult fejlesztést hamarosan újabb követi, amelynek eredményeként a parkban található mintegy másfél hektáros dísztó és környezete is megújul, továbbá egy új, részben horgászturisztikai célokat szolgáló épületet is kialakítanak.

Teljesen megújult Pellérd büszkesége, a kastélypark
Teljesen megújult Pellérd büszkesége, a kastélypark
Fotó: Löffler Péter

A Baranya Vármegyei Önkormányzat lapunknak eljuttatott tájékoztatója szerint a kastélypark zöldfelületét megújították a termőhelynek és a klímaváltozásnak megfelelő őshonos növények telepítésével, több szintes, változatos összetételű növényállomány létrehozásával. A meglévő rönkfa játszótér helyére közel 800 négyzetméteren korszerű fém-fa-műanyag anyagú játszótéri elemek kerültek, megfelelő ütéscsillapító talaj kiépítésével. Mellette ivókutat létesítettek.

Emellett térburkolatos sétány épült, közvilágítást építettek ki a sétányok mentén, több mint ezer négyzetméteres zárt kutyafuttatót alakítottak ki a kastélypark dél-keleti részén, utcabútorokat helyeztek el, a dísztó feletti barlangkilátót felújították, a csapadékvíz elvezető árkok feletti gyaloghidak korlátelemeit cserélték. A fejlesztés keretében wifi-hálózatot és közterületi kamera rendszert alakítottak ki, a közpark megközelíthetősége akadálymentes lett – sorolta az írásos összegzés.

Őri László, a Baranya Vármegyei Önkormányzat közgyűlésének elnöke azt hangsúlyozta, hogy a most megvalósult beruházással még élhetőbbé vált Pellérd, amely település az elmúlt évek fejlesztéseinek nyertesi közé tartozik. 

A korábbi fejlesztési ciklusban több mint egymilliárd forint értékben valósultak meg a helyiek igényeinek megfelelően infrastrukturális beruházások 

– tette hozzá példaként említve a bölcsőde, a kerékpárút és az iparterület fejlesztését.

A beruházásokra utalva Őri László kiemelte: mindez azt üzeni, hogy ha van helyben megfogalmazott fejlesztési cél, egy irányba mutató akarat, van együttműködés a kormány, az országgyűlési képviselő és a vármegye között, akkor azok a nehéz gazdasági körülmények ellenére is sikerre vihetőek.

A vármegyei önkormányzat elnöke a Dunántúli Naplónak elmondta, hogy a pellérdi beruházáshoz hasonló, élhető település kialakítását célzó, részben már zajló fejlesztésekre Baranya-szerte 76 helyszínen összesen 9,8 milliárd forintos összegben nyílik lehetőség a következő időszakban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában