Berényi Zoltán nyert a 01-es választókörzetben

2024.07.11. 12:00

Újrázik a képviselő, aki vállalta, hogy megoldja a keleti településrészek problémáit

Az új pécsi önkormányzati képviselőket bemutató cikksorozatunk befejező részében a baranyai vármegyeszékhely 01. számú egyéni választókerületét vizsgáljuk meg, ahol 2019 után idén nagy többséggel választották újra a nemzeti oldal jelöltjét.

Bama.hu

A Hirdet, Vasast, Somogyot, István-aknát és Szabolcsfalut jelentő körzetet a Fidesz, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) és az Összefogás Pécsért Egyesület (ÖPE) alkotta pécsi polgári szövetség színeiben mandátumot nyert Berényi Zoltán képviselheti tovább a következő öt éves önkormányzati ciklusban.

Berényi Zoltán, képviselő, Pécs
Berényi Zoltán nyert a 01-es választókörzetben
Fotó: Löffler Péter

A június 9-i helyhatósági választás részletes adatai alapján az egyik legnépesebb pécsi körzet névjegyzékében szereplő 7243 választásra jogosultból 47,51 százalék járult az urnákhoz. A pécsi jobboldal által indított Berényi Zoltán 1535 voksot kapott, ami a szavazatok 45,6 százalékát jelenti. A pécsi polgári szövetség aspiránsa 292 szavazattal kapott többet, mint a baloldali koalíció által indított Benke Norbert szakszervezeti vezető. A rá leadott 1243 voks a szavazatok 36,93 százalékát tette ki.

Lapunk hasábjain korábban megjelent képviselőjelölti bemutatkozása szerint Berényi Zoltán lassan harminc éve él a keleti városrészben családjával, civilként és önkormányzati képviselőként is szolgálja az itt élőket. Mérnök- és humán diplomával is rendelkezik. Képviselői munkájának egyik legfontosabb eredményeként sikerült felszámolni a Vasas határában évtizedek óta meglévő több, mint 65 ezer tonna szemetet tartalmazó illegális hulladéklerakót. Vasas, Somogy, Hird aktív közösségi szereplőivel pedig közösen elkészítették a három településrész komplex fejlesztési tervét.

Akkori közlése szerint azért indult a választáson, mert hisz abban, hogy eddigi képviselői munkája során és több évtizedes civil szervezeti vezetőként szerzett tapasztalataira támaszkodva Hird, Vasas, Somogy, István-akna és Szabolcsfalu eddig megoldatlan nehézségeire választ tud adni.

A konkrétumok tekintetében Berényi Zoltán önkormányzati képviselőként vállalta, hogy valamennyi településrészen újra létre kell hozni a részönkormányzatokat önálló költségvetéssel, valamint civil és lakossági szolgáltató központokat. Továbbá, hogy a kerékhegyi, múromi és csertetői külterületi részen élők számára életminőség-javító fejlesztések dolgoznak ki. Úgy látja, Hirden szükséges rendezni az általános iskola területét, biztosítani az új Közösségi Ház stabil működését, és a 6-os út átvezető szakaszán egy lámpás kereszteződés létesítését.

Berényi szerint Vasason nem halogatható tovább a Petőfi-akna felhagyott iparterületen barna-mezős munkahely-teremtő beruházás létesítése, és a volt egyetemi kollégium szociális célú hasznosítása. Somogyban pedig a közösségi programok fejlesztése és közbiztonság javítása.

Szabolcsfaluban - folytatta - szükséges a Szent Mihály Közösségi Ház működésének stabil, a helyi közösségek igényeinek megfelelő biztosítása, továbbá helyi polgárőrség létrehozása. Az Áper-laktanya mögötti egykori foci-pálya és Eperfás úti illegális hulladéklerakást fel kell számolni – így a megválasztott képviselő, aki szerint István-aknán pedig egy komplex területi rehabilitációs programot kell végrehajtani.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában