Búcsú

2024.07.15. 19:15

A Havihegy újra várja a zarándokokat augusztus elején

Augusztus első hétvégéjén tartják a Havas Boldogasszony-búcsút, a hagyományoknak megfelelően - idén is várják a zarándokokat Pécs legszebb fekvésű templomába, a Havi-hegyre.

Wald Kata

Az 1690-91. évi pestisjárvány elmúltával a pécsi polgárok, megtartva a veszedelem idején tett fogadalmukat, templomot építettek Havas Boldogasszony tiszteletére. Az ún. „Kakasdomb” meredek lejtőjén, hátukon, vállukon cipelték fel az építőanyagot a fehér sziklákra, mintha azt a Szűzanya jelölte volna ki számukra hófehér ragyogásával. Ennek állít emléket minden év augusztusában az Ágoston térről induló imádságos, énekes menet.

A korábbi évek hagyományaitól eltérően idén nem szombaton, hanem augusztus 4-én, vasárnap kezdődik az ünnep, az Ágoston-térről induló körmenetet pedig hétfői napon tartják.

Augusztus 4 -én 9 órakor horvát nyelvű szentmisével indul a búcsú. A 17.30-kor kezdődő rózsafüzér imádságot és loretói litániát, majd ünnepélyes vesperást követően 19 órakor Mayer Mihály nyugalmazott pécsi püspök, gyémántmisés atya tart szabadtéri ünnepi szentmisét, amelyet körmenet követ a kegykép másolatával a Havi-hegyi sétányon. A görögkatolikus szent liturgia 21 órakor kezdődik, majd a szentségimádás után éjfélkor csendes szentmisét tartanak az elhunyt zarándokokért, amelyet reggelig tartó imavirrasztás követ.

Augusztus 5-én, hétfőn az imádságos, énekes menet 7.30-kor indul az Ágoston-templomtól a Havi-hegyre, ahol a délelőtt folyamán horvát és német nyelvű szentmisét is tartanak a napot körmenet, majd agapé zárja. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában