Bama.hu videó

2024.06.26. 17:40

A nyár szerelemgyümölcse: Donka és Bonifác büszke szülővé váltak (videók)

Pár napja gólyahír érkezett a pécsi állatkertből. Fókapárjuk, Donka és Bonifác egy tüneményes kis borjúfókával örvendeztette meg a PécsZoo dolgozóit, és nem utolsó sorban a látogatókat is, hiszen aki most az állatkertben jár, már javában elcsípheti az anyukájával napozó újszülöttet.

Czeczon Emese

Fotó: Laufer László

Igaz, hogy az új jövevény nyugalma miatt most még szünetel a fókabemutató a pécsi állatkertben, azonban nem szabad emiatt elkeseredni, mivel így is gyönyörködhetünk a medencéjükben úszkáló, vagy éppen a napsugarakat élvező fókákban.

fókababa, pécsi állatkert, üjszülött
Donka, a fókababa édesanyja még nagyon félti a kicsinyét
Fotó: Laufer László

– Bonifác és Donka esetében az az érdekesség, hogy ugyanazon a napon születtek. Bonifác Nyíregyházáról származik, Donka pedig az augsburgi állatkertben látta meg a napvilágot

 – mesélte Varga Tamás, a pécsi állatkert gyűjtemény-és nevelési vezetője. – A két állat között szerelem volt első látásra, és nem sok idő kellett ahhoz, hogy az első szaporulat is megérkezzen ebből a kapcsolatból.

Mint kiderült, az első fókababa születésénél 2022-ben nem várt komplikációk léptek fel, ami miatt Donka és Bonifác elvesztette szerelmük első gyümölcsét. Az akkori újszülött nem tudott átállni a szilárd étkezésre, ami folyamatos súlycsökkenést eredményezett. Ennek következtében pedig a legyengült szervezet nem volt elég ellenálló, és egy kialakult fertőzéses megbetegedést pedig nem bírt el a kicsi szervezete.

Természetesen a PécsZoo munkatársai már akkor konzultáltak fókatartó állatkertekkel, és a korábban kapott jó tanácsokat a mostani szaporulatnál kamatoztatni is tudják.

Varga Tamás elmondása alapján, az előzetes ivarvizsgálatok szerint a fókababa leányzó, azonban egyértelműen az édesapja természetét örökölte. A születése után rögtön lezárták a fókák medencéjét, amelyre főleg az anyai féltés miatt került sor. A büszke apuka is szeretne megismerkedni időről időre az új jövevénnyel - eléggé kíváncsi természetű -, azonban Donka többször jelzi felé, hogy még nem kívánatos a jelenléte. De, mint megtudtuk, Bonifácot ez egyáltalán nem zavarja, mondhatni belenyugodott a kialakult helyzetbe.

– Az anyafókának hamarosan el kell fogadnia, hogy a fókababával a felügyeletén kívül is történik valami

 – mondta a PécsZoo gyűjtemény-és nevelési vezetője. – A gondozók hozzá fogják szoktatni az újszülöttet a mérlegeléshez. Fontos, hogy monitorozzuk a pici súlyát is, hogy lássuk, megfelelő mértékben fejlődik a szervezete.

Az újszülött fóka mellett említést kell tennünk a bölénybébiről is, akivel szintén találkozhatnak a látogatók a pécsi állatkertben.

Donka, az anyafóka a Pamkutya által került a pécsi állatkertbe

Bonifác szerelmének pécsi állatkertbe érkezéséhez nagyban hozzájárult a sokak által kedvelt Pamkutya. Egyenesen Németországba utaztak az ismert youtuberek, hogy elhozzák az ifjú leányzót. Az utazásról videót is készítettek, amelyben jól látható, hogy külön cselhez kellett folyamodni ahhoz, hogy a ravasz Donkát el tudják szállíttatni az augsburgi állatkertből.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!